Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Guláš z divočáka s chlupatým knedlíkem

gulas-z-divocaka-400

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 3 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g plec z divočáka bez kosti
  • 1 000 g žluté cibule
  • 100 g bílého česneku
  • 50 g mleté papriky
  • 500 g vývaru z hovězích kostí, vlastní výroby
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g slaniny bez kůže
  • 4 g čerstvé majoránky
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 1 g bobkového listu
  • 150 g vepřového škvařeného sádla
  • 20 g soli
  • 3 g mletého černého pepře
  • 400 g kváskového chlebu Šumava
  • 2 g drceného kmínu

Chlupatý knedlík:

 
  • 2 000 g brambor, varný typ B
  • 50 g čerstvých vajec (velikost M)
  • 600 g hrubé mouky
  • 30 g soli
  • 200 g vepřového škvařeného sádla

Smažená cibulka:

 
  • 300 g žluté cibule
  • 500 g řepkového oleje (na smažení)

Doplněk:

 
  • 5 g hladkolisté petržele

Postup:

Příprava guláše:

1. Plec odblaníme a maso nakrájíme na kostky o hmotnosti 40 g. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné pravidelné kousky.

2. V kastrole rozpustíme sádlo, vložíme na ně kostičky slaniny, cibuli a restujeme do zlaté barvy. Jakmile se nám stane, že v nějakém místě se cibule připéká, základ lehce zastříkneme vodou, napečené kousky odvaříme a pokračujeme v restování.

3. Máme-li základ zlatavý, přidáme protlak, snížíme příkon a pozvolna jej orestujeme. Délka restování se řídí množstvím připravovaných porcí. Orestovaný protlak je lesklý, odděluje se od tuku. Pak přidáme maso a důkladně je orestujeme. V případě, že připravujeme velký počet porcí, tak si nejdříve orestujeme maso, vyjmeme ho a na výpeku připravujeme dál základ.

4. Orestované maso posypeme mletou paprikou a dále důkladně orestujeme,. Teprve poté základ zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem, strouhaným česnekem a drceným kmínem.

5. Guláš  přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme kovovým podběrákem. Do základu postupně přisypáváme strouhaný tvrdý chléb a tím guláš zahustíme. Konzistence je hustě tekoucí.

6. Nakonec guláš dochutíme překrájenými lístky čerstvé majoránky..

Příprava smažené cibulky:

1. Oloupanou cibuli nakrájíme na nářezovém stroji na tenká kolečka, která postupně smažíme v oleji do nazlátlé barvy.

2. Usmaženou cibulku vyjmeme kovovým podběráčkem a necháme ji na papírové kuchyňské utěrce odkapat. Cibulka je zlatavá, sladká a křupavá.

Příprava chlupatého knedlíku:

1. Nejdříve si připravíme pracoviště. V kastrolu si dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Hned vedle kastrolu si postavíme nádobu se studenou vodou a nádobu s rozpuštěným sádlem. Připravíme si také podběrák na vyndavání knedlíků a nádobu na promaštěné knedlíky. Pak začneme připravovat knedlíky.

2. Polovinu brambor si uvaříme ve slupce, oloupeme je, necháme zchladnout a pak je nastrouháme na jemném struhadle. Druhou polovinu oloupeme a syrové nastrouháme do studené vody, aby nám nezčernaly.

3. Syrové brambory pečlivě vymačkáme, přidáme do nádoby k vařeným bramborám, posypeme je moukou a lehce prsty promísíme. Pak do sypkých brambor přidáme vejce, sůl a opatrně zlehka promícháme – nemačkáme! Stále máme sypkou hmotu, z níž odebíráme kousky, které nejdříve v dlani individuálně zpracujeme, jakmile hmotu zmáčkneme, vymačkáme z brambor vodu a těsto je tvárné. Musíme to dělat POSTUPNĚ, jinak je těsto netvarovatelné!

4. Zpracovaný díl těsta vložíme na polévkovou lžíci a vytvarujeme nok. Nok musíme řádně utáhnout, aby se nerozvařil.

5. Pěkně zpracovaný nok vhodíme do pozvolně se vařící vody, uvařený je tehdy, když vyplave na povrch. Podběrákem ho vyjmeme, protáhneme ho studenou vodou, aby se zatáhl, a pak ho ponoříme do sádla.

6. Omaštěný knedlík skládáme do připravené nádoby. Tímto způsobem průběžně uvaříme všechny knedlíky. Tvarování a vaření knedlíků musí být rychlé, aby nám těsto nezřídlo. 



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež