Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilovaná jelení svíčková se smržovou omáčkou s Madeirou, batátovým pyré a kanadskými brusinkami marinovanými v Griotte

stehno_z_diviaka_na_pive-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★
Čas přípravy: 1 hodina 30 minut 

Ingredience:

Maso - naložení:

 
  • 1 500 g divočák - kýta bez kosti
  • 200 g mrkev
  • 200 g celer bulva
  • 150 g cibule žlutá
  • 500 g pivo černé, Krušovice

Omáčka:

 
  • 250 g mrkev
  • 250 g celer bulva
  • 150 g petržel kořen
  • 150 g cibule žlutá
  • 200 g sádlo vepřové, škvařené
  • 50 g cukr krupice
  • 1 g nové koření
  • 0,5 g bobkový list
  • 1 g pepř černý
  • 40 g citron (na šťávu)
  • 500 g hovězí vývar, vlastní výroba
  • 500 g pivo černé, Krušovice
  • 200 g chléb kváskový
  • 20 g sůl kamenná

Těsto na knedlíky:

 
  • 200 g vepřový bůček uzený bez kosti
  • 200 g cibule žlutá
  • 100 g slanina bez kůže
  • 700 g chléb kváskový
  • 200 g mouka hrubá
  • 15 g sůl kamenná
  • 100 g vejce
  • 0,5 g pepř černý, mletý
  • 0,2 g muškátový oříšek celý
  • 20 g petržel listová
  • 150 g sádlo vepřové, škvařené

Doplněk:

 
  • 20 g petržel listová


  

Postup:

Naložení masa (cca 12 hod.):

1. Očištěnou kýtu nakrájíme na kostky a promícháme s nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí, černým pivem. 

2. Necháme odležet v chladničce.


Příprava omáčky (120 minut):

1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli nahrubo.

2. Z koření připravíme odvar a necháme ho 10 minut vylouhovat.

3. Maso vyjmeme z nádoby (ve které bylo naloženo) a na části sádla ho opečeme. Poté maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme všechnu kořenovou zeleninu (i z naložení) a restujeme ji.

4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a vše společně restujeme dozlatova, přidáme cukr, odvar z koření, část hovězího vývaru, černé pivo, citronovou šťávu a nálev z naložení masa.

5. Do zalitého základu vložíme opečené maso, osolíme a dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme vývarem. Je-li maso měkké, vyjmeme ho i se zeleninou ze základu, vložíme rozmělněný kváskový chléb a ještě vše povaříme, aby se chléb dobře rozvařil.

6. Na závěr omáčku propasírujeme a vložíme do ní zpět maso se zeleninou. 


Příprava těsta na knedlíky (30 minut):

1. Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm, slaninu o velikosti 5 mm. Cibuli nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata.

2. Přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vymícháme hladké těstíčko.

3. Petrželku nakrájíme a smícháme s kostičkami housek a s orestovaným uzeným masem.

4. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehce smícháme. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem. 


Tvarování a vaření knedlíků (cca 30 minut):

1. Z těsta tvarujeme koule a vaříme na páře asi 15 minut.

2. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem. 

 

Servírování:

1. Na teplý talíř servírujeme knedlíky a kostky masa s omáčkou. Zbývající omáčkou ještě maso podlijeme.

2. Pokrm doplníme kousky v omáčce rozdušené zeleniny a snítkou petržele.

 

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež