Postup:
Naložení masa (cca 12 hod.):
1. Očištěnou kýtu nakrájíme na kostky a promícháme s nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí, černým pivem.
2. Necháme odležet v chladničce.
Příprava omáčky (120 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli nahrubo.
2. Z koření připravíme odvar a necháme ho 10 minut vylouhovat.
3. Maso vyjmeme z nádoby (ve které bylo naloženo) a na části sádla ho opečeme. Poté maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme všechnu kořenovou zeleninu (i z naložení) a restujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a vše společně restujeme dozlatova, přidáme cukr, odvar z koření, část hovězího vývaru, černé pivo, citronovou šťávu a nálev z naložení masa.
5. Do zalitého základu vložíme opečené maso, osolíme a dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme vývarem. Je-li maso měkké, vyjmeme ho i se zeleninou ze základu, vložíme rozmělněný kváskový chléb a ještě vše povaříme, aby se chléb dobře rozvařil.
6. Na závěr omáčku propasírujeme a vložíme do ní zpět maso se zeleninou.
Příprava těsta na knedlíky (30 minut):
1. Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm, slaninu o velikosti 5 mm. Cibuli nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata.
2. Přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vymícháme hladké těstíčko.
3. Petrželku nakrájíme a smícháme s kostičkami housek a s orestovaným uzeným masem.
4. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehce smícháme. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem.
Tvarování a vaření knedlíků (cca 30 minut):
1. Z těsta tvarujeme koule a vaříme na páře asi 15 minut.
2. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem.
Servírování:
1. Na teplý talíř servírujeme knedlíky a kostky masa s omáčkou. Zbývající omáčkou ještě maso podlijeme.
2. Pokrm doplníme kousky v omáčce rozdušené zeleniny a snítkou petržele.