Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilované krevety s omáčkou aioli

Krevety s omáčkou aioli

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆

Ingredience:

Krevety:

 
  • 1 500 g syrových krevet

Omáčka:

 
  • 150 g brambor (varný typ C)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 50 g pasterovaných žloutků
  • 40 g dijonské hořčice
  • 40 g citronu na šťávu
  • 30 g čerstvého česneku
  • 0,5 g kamenné soli

Doplňky:

 
  • 500 g světlé bagety
  • 100 g listového salátu

Postup:

Příprava krevet:

1. Syrové krevety očistíme a zbavíme střívek. Za hlavou krevetu trochu nalomíme, špičkou špejle nebo párátka podebereme střívko a vytáhneme ho.

2. Krevety grilujeme celé, neloupané na předehřátém grilu. Grilujeme je velmi krátce a z obou stran. Poté je ihned servírujeme.


Příprava omáčky aioly:

1. Do hrnce si nalijeme olivový olej, vložíme do něj celé stroužky oloupaného česneku a pozvolna konfitujeme do změknutí.

2. Do mixéru vložíme konfitovaný česnek, dijonskou hořčici, pasterované žloutky, osolíme, zastříkneme citronovou šťávou a rozmixujeme.

3. Den předem uvařené a oloupané brambory si nastrouháme na jemném struhadle. Brambory přidáme do mixéru a opět rozmixujeme. Nakonec přidáváme olej z konfitovaného česneku.

Poznámka: Česnekové aioli je vlastně zdravější forma majonézy, protože je zahuštěná brambory a je tam méně oleje. Je možné ji koupit již hotovou, ale čerstvě připravená omáčka je samozřejmě nejlepší.


Servírování:

1. Grilované krevety přeložíme na teplý talíř, doplníme opečenou bagetou, listy míchaného salátu, a přidáme výborně dochucenou česnekovou omáčku aioly servírovanou v mističce.



Archiv receptů

Epikure

Ryby a mořské plody