Postup:
Bazalkové pesto:
1. Nejdříve na pánvi osmahneme piniové oříšky. Až budou mít zlatohnědou barvu, odložíme je stranou a necháme vychladnout.
2. Oloupeme stroužky česneku a nožem je nasekáme najemno. Potom nastrouháme parmezán.
3. Do mísy dáme bazalku a trošku olivového oleje, a ručním mixerem umixujeme na kaši.
4. Přidáme zbytek surovin a vše dále mixujeme, až získáme pastu, která nebude příliš hrubá.
Rajčatové pesto:
1. Ze sušených chilli papriček odstraníme semínka, protože jsou příliš pálivá, a nakrájíme sušená rajčata.
2. Na pánvi na sucho orestujeme piniové oříšky a necháme je vychladnout.
3. Do mísy dáme česnek, orestované piniové oříšky, chilli papričky, rajčata, vypeckované olivy, tymián a sýr a vše umixujeme ručním mixerem.
4. Po rozmixování je pesto hotové a můžeme ho podávat s čerstvými těstovinami.
Náš tip: Pokud pesto nechceme okamžitě podávat, můžeme ho dát do zavírací skleničky a zalít ho trochou olivového oleje. V ledničce takto vydrží asi měsíc.