Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kysané zelí


Počet porcí: 1 kg
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

 
  • 1 kg zelí (podzimní, krouhárenské)
  • 20 g soli

Postup:

1. Zelí očistěte. Odstraňte svrchní listy, rozkrojte na půl a vykrojte koštál. Zelí nakrouhejte na kruhadle nebo na mandolíně.

2. Nakrouhané zelí dejte do velké mísy (nebo jiné nádoby) a přidejte odměřené množství soli. Zelí je poté potřeba pořádně promíchat a podrtit. Menší množství zvládnete ručně, vetší množství vemte tloukem nebo rovnou pošlapejte. Nasolené zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu.

3. Zelí postupně plňte do připravené nádoby na kvašení - zelák, sklenice s víčkem, nebo nádoba s kvasnou zátkou. Zelí ukládejte ve vrstvách a vždy pořádně upěchujte, co nejvíc to půjde.

4. Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, zatižte a nechte kvasit. Zelí musí být pod hladinou a nesmí být v kontaktu se vzduchem. Při teplotách okolo 15 °C to trvá 2 až 3 týdny. Při pokojové teplotě zelí kvasí rychleji (ale o to bouřlivěji, tak pozor na přetékající šťávu).

 

Připraveno ve spolupráci s food blogerem panem Cuketkou



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Sýry v MAKRO