Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Nebramborový salát

nebramborovy_salat-400

Počet porcí: 4
Obtížnost:☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

 
  • 1 středně velký celer
  • 1 větší tuřín
    (nebo ředkev vodnice)
  • 1 mrkev (lze vynechat)
  • 1 větší červená cibule
  • 1 hrnek hrášku
  • 285 g zakysané smetany
  • kvalitní šunka
  • 4 vejce natvrdo
    (od šťastných slepiček)
  • kyselé okurky bez cukru
    (množství podle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • lžička hořčice bez cukru
 

Domácí majonéza:

  • 1 větší žloutek z vejce
    od šťastné slepičky
  • 1 a 1⁄2 lžičky šťávy z citronu
  • 1 lžička vinného octa
  • 1⁄4 lžičky hořčice bez cukru
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 3⁄4 hrnku olivového nebo
    avokádového oleje

Postup:

1Kořenovou zeleninu oloupeme, vložíme do většího hrnce s vodou a necháme uvařit doměkka.

2. Mezitím připravíme domácí majonézu – do vyšší nádoby vložíme žloutek, citronovou šťávu, ocet, hořčici a sůl. (Žloutek i olej pro přípravu majonézy musí mít pokojovou teplotu.)

3. Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota.

4. První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nevytvoří tuhá majonéza. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici.

5. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky a vložíme do větší mísy. Přidáme hrášek, najemno nakrájenou cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, nakrájené okurky, zakysanou smetanu, domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promícháme.

6. Necháme přes noc uležet v lednici a podáváme s pořádným kusem ryby nebo masa.



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež