1. Toastový chléb nakrájíme na kostky, rozložíme na plech a necháme oschnout.
2. Připravíme houbovou náplň – cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme v hluboké pánvi zesklovatět.
3. Přidáme česnek, otrhané lístky tymiánu a pokrájené houby, promícháme a dusíme.
4. Přidáme špenát a mícháme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Nakonec podle chuti přisolíme.
5. Na šunkovou variantu necháme v hluboké pánvi zesklovatět cibuli, přidáme překrájené zelí i s nálevem a krátce podusíme. Doplníme kostičkami šunky, dochutíme a odstavíme.
7. Na ořechovou nádivku pokrájíme ořechy, sýr a pažitku.
8. Ve velké míse smícháme zaschlé kostky chleba, zalijeme je směsí mléka a žloutků, přidáme mascarpone, opepříme, osolíme a opatrně vmícháme sníh z bílků.
9. Hmotu rozdělíme na tři díly – do jednoho vmícháme houbovou směs, do druhého šunkovou a do třetího ořechy s pažitkou a kostičkami sýra.
10. Listové těsto nakrájíme na pásy o šíři cca 15 cm, na střed podélně rozložíme houbovou nádivku, dlouhý okraj potřeme tence vodou, závin stočíme a okraj ukončíme mírným přitlačením těsta a založením pod závin.
11. Přeložíme na plech s pečicím papírem a pečeme při 210 °C. Když začne těsto zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova.
12. Šunkovou nádivku rozprostřeme do gastronádoby 2/4 nebo jiného vhodného pekáčku s pečicím papírem a pečeme při 170 °C dozlatova cca 25–30 minut.
13. Ořechovou nádivku rozdělíme na 10 ks do formy na muffiny a pečeme při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.
14. Mezitím nakrájíme na jemné nudličky zelí, přidáme nudličky cibule ponořené na pár vteřin do vroucí vody, zalijeme směsí majonézy, smetany a křenu, opatrně promícháme a podle chuti přisolíme.
15. Na talíř přeložíme porci závinu, přidáme kostku šunkové nádivky, ořechovo-sýrový muffin a doplníme salátem a polníčkem.