Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Variace nádivek se zelným salátem

variace_nadivek_400

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 1 hodina

Ingredience základ:

 
  • 300 g toastového chleba 
  • 550 g vajec M 
  • 500 g polotučného mléka 
  • 200 g mascarpone
  • 25 g soli 
  • 20 g celého černého pepře 
Houbová varianta:
 
  • 120 g žluté cibule 
  • 300 g směsi hub 
  • 300 g listového špenátu
  • 40 g česneku 
  • 1 g čerstvého tymiánu 
  • 100 g rostlinného oleje 
  • 17 g soli 
  • 300 g listového těsta
Šunková varianta:
 
  • 250 g dušené výběrové šunky 
  • 200 g kysaného zelí
  • 80 g čerstvých bylinek 
  • 120 g červené cibule 
  • 100 g rostlinného oleje 
  • 15 g soli 
  • 1 g celého černého pepře 
Ořechová varianta:
 
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g pažitky 
  • 250 g sýru brie 
  • 15 g soli 
Zelný salát : 
 
  • 1 200 g bílého hlávkového zelí 
  • 100 g sterilovaného křenu 
  • 200 g majonézy 
  • 30 g soli 
  • 280 g žluté cibule 
  • 150 g zakysané smetany
  • 80 g polníčku 

1Toastový chléb nakrájíme na kostky, rozložíme na plech a necháme oschnout.

2. Připravíme houbovou náplň – cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme v hluboké pánvi zesklovatět.

3. Přidáme česnek, otrhané lístky tymiánu a pokrájené houby, promícháme a dusíme.

4. Přidáme špenát a mícháme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Nakonec podle chuti přisolíme.

5. Na šunkovou variantu necháme v hluboké pánvi zesklovatět cibuli, přidáme překrájené zelí i s nálevem a krátce podusíme. Doplníme kostičkami šunky, dochutíme a odstavíme.

7. Na ořechovou nádivku pokrájíme ořechy, sýr a pažitku.

8.  Ve velké míse smícháme zaschlé kostky chleba, zalijeme je směsí mléka a žloutků, přidáme mascarpone, opepříme, osolíme a opatrně vmícháme sníh z bílků. 

9. Hmotu rozdělíme na tři díly – do jednoho vmícháme houbovou směs, do druhého šunkovou a do třetího ořechy s pažitkou a kostičkami sýra.

10. Listové těsto nakrájíme na pásy o šíři cca 15 cm, na střed podélně rozložíme houbovou nádivku, dlouhý okraj potřeme tence vodou, závin stočíme a okraj ukončíme mírným přitlačením těsta a založením pod závin.

11. Přeložíme na plech s pečicím papírem a pečeme při 210 °C. Když začne těsto zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova.

12. Šunkovou nádivku rozprostřeme do gastronádoby 2/4 nebo jiného vhodného pekáčku s pečicím papírem a pečeme při 170 °C dozlatova cca 25–30 minut.

13. Ořechovou nádivku rozdělíme na 10 ks do formy na muffiny a pečeme při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

14. Mezitím nakrájíme na jemné nudličky zelí, přidáme nudličky cibule ponořené na pár vteřin do vroucí vody, zalijeme směsí majonézy, smetany a křenu, opatrně promícháme a podle chuti přisolíme.

15. Na talíř přeložíme porci závinu, přidáme kostku šunkové nádivky, ořechovo-sýrový muffin a doplníme salátem a polníčkem.

 



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež