Postup
Příprava polévky (asi 45 minut):
1. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na másle dosklovata.
2. Pak přisypeme hladkou mouku, snížíme příkon tepla a pozvolna restujeme do nazlátlé barvy.
3. Takto orestovanou jíšku zalijeme vývarem, rozšleháme metlou, ochutíme solí, kmínem, mletým pepřem a prováříme asi 20 minut.
4. Během varu přidáme do polévky oloupané, na hrubší kusy nakrájené brambory a kořenovou zeleninu.
5. Sušené houby krátce namočíme do horké vody a přidáme i s ní do polévky.
6. Polévku vaříme do úplného změknutí přidaných surovin.
7. V závěru polévku dochutíme nastrouhaným čerstvým česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
8. Listy kapusty nakrájíme na čtverce, které spaříme v horké vodě a následně vložíme do polévky.
Servírování:
1. Do nahřátého hlubokého talíře nalijeme polévku a doplníme ji překrájenou listovou petrželí.
Tipy šéfkuchaře:
1. Bramborová polévka je naše národní polévka, proto má v každém regionu trochu jinou podobu.
2. Bramborová polévka je vždy hodně sytá, proto se často podává jako přesnídávková.