Postup
Příprava masa a vývaru (cca 120 minut):
1. Omyté, očištěné vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou, celým kořením, oloupanou, nahrubo nakrájenou cibulí, lehce osolíme a vaříme doměkka.
2. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na větší kostky.
3. Do vývaru následně dáme vařit i uzené maso.
4. Když už je uzené maso skoro měkké, přidáme nahrubo nakrájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho, než brambory a uzené maso změknou.
5. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž jej nakrájíme na větší kousky.
6. Vložíme je zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím.
7. Vše povaříme, aby zelí změklo, a nakonec přidáme překrájené lístky čerstvé majoránky.
Příprava klobásy (cca 5 minut):
1. Na plátky nakrájenou klobásu orestujeme na pánvi dozlatova, přidáme k ní mletou papriku, majoránku, vše krátce zpěníme na mírném teple, abychom koření nespálili.
2. Směs vložíme do polévky a necháme projít varem.
Příprava těstovin (cca 10 minut):
1. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě „naskus“, promastíme sádlem a necháme připravené pro následné servírování.
Servírování:
1. Uvařené, ohřáté nudle vložíme do nahřátého talíře a zalijeme připravenou polévkou.
Tipy šéfkuchaře:
1. Všechny suroviny (vyjma kysaného zelí) je nutné vařit doměkka. Kysané zelí přidáme později, protože kdybychom je vložili hned v začátcích přípravy, tak bychom vše díky kyselosti zelí museli vařit mnohem déle.
2. Zelí je nutné před vložením do polévky ochutnat. Je-li moc kyselé, propláchneme je.
3. Tato polévka se může podávat i jako hlavní pokrm během masopustu.