Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Krémová chřestová polévka

chrestova_polevka-400

Počet porcí: 10
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:
  • 1000 g bílého chřestu (použijeme i dřevnaté konce a slupky)
  • 220 g šalotky
  • 100 g másla
  • 200 g brambor (varný typ C)
  • 700 ml domácího zeleninového vývaru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 70 ml suchého bílého vína
  • 10 g soli Fleur de Sel
  • Na zjemnění - 100 ml smetany (33 %)
  • 100 g másla
  • Vložka - 100 g extra panenského olivového olej
  • 500 g oloupaného zeleného chřestu
  • 500 g oloupaného bílého chřestu
  • 20 g listové petržele
  • Krutony - 200 g bílého pečiva
  • 50 g extra panenského olivového olej

Postup:

1) Chřest pomocí škrabky oloupeme od špiček k silnějšímu dřevnatému konci.

2) Tato část je asi 3 cm dlouhá a musí se odříznout nožem. Ze slupek a dřevnatých konců připravíme polévku, oloupaný chřest uchováme na ozdobu polévky či na jiné pokrmy.

3) Šalotku nakrájíme na jemné plátky a orestujeme na másle doměkka. Osolíme, přidáme slupky a dřevnaté konce z chřestu, na jemné plátky nakrájené brambory, promícháme, zastříkneme vínem a necháme lehce odpařit.

4) Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme vše doměkka.

5) Pak polévku rozmixujeme dohladka, přecedíme, a je-li potřeba, naředíme trochou mléka.

6) Převaříme a zjemníme smetanou spolu s máslem.

7) Krutony připravíme z bílých baget, které nadrobíme na kousky a lehce na plechu zastříkneme olivovým olejem.

8) Následně je rozpékáme v troubě na 200 °C 4 minuty.

 

Podávání:  Teplou polévku lehce vymixujeme, aby byla mírně napěněná. Přidáme pečené krutony, špičky povařeného chřestu a doplníme lístky listové petržele.




Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina