Postup:
1. Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a dozlatova na něm osmahneme nakrájenou cibuli.
2. Přidáme kostičky mrkve, oloupaná rajčata, pokrájené řapíky celeru a překrájený česnek. Vše ochutíme římským kmínem a solí a za stálého míchání zeleninu orestujeme.
3. Poté přidáme čočku a vše zalijeme vodou a vývarem. Vaříme zhruba 10–15 minut, dokud čočka nezměkne.
4. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem, tymiánem a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Poznámka: Červená čočka se v převážné většině používá v loupané formě. Má mírně nasládlou chuť a je velm dobře stravitelná. Není třeba ji namáčet, její příprava zabere zhruba 10-15 minut, při vaření má tendenci se rozpadat. Hodí se k přípravě polévek, kaší, pomazánek, salátů a používá se také k zahušťování.