Postup:
Příprava hub:
1. Lišky důkladně očistíme od zbytků zeminy.
2. Malé lišky si dáme stranou a použijeme později jako vložku do polévky.
3. Ty větší orestujeme zprudka v hrnci na přepuštěném másle dozlatova a poté vyndáme z hrnce.
Příprava polévky:
1. Oloupanou šalotku zbavenou kořínků nakrájíme na plátky, totéž uděláme s brambory.
2. Vše osolíme a orestujeme na másle s olivovým olejem v hrnci po liškách.
3. Přidáme na plátky krájený pórek, česnek a znovu orestujeme.
4. Vše zalijeme kuřecím vývarem.
5. Do hrnce přidáme orestované lišky a pozvolna vaříme vše doměkka za občasného promíchání.
6. 2/3 rozmixujeme v hladkou hustou polévku.
7. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbylé 1/3 scezeného základu, popřípadě dosolíme.
8. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbylé 1/3 scezeného základu, popřípadě dosolíme.
Servírování:
1. Polévku ohřejeme, zjemníme vyšlehanou smetanou a nalijeme ji do teplého talíře, navrch doplníme nočky z vyšlehané smetany, snítkou petrželky a na másle čerstvě orestovanými liškami.
Náš tip:
1. Pro správné uvolnění chutí je při přípravě základu důležité připravovat jej pozvolna a na dostatečném množství tuku.
2. Budete-li používat mražené lišky, navyšte množství lišek o 1/3 až 1/2. Záleží na kvalitě hub.
3. Vývar volím raději kuřecí, v tomto případě zesílený o černý pepř a trošku kmínu. Je-li verze polévky určena pro vegetariány, použijeme tzv. zeleninový vývar „nage s houbami“.