Postup:
1. Oloupanou řepu, šalotku, chilli papričku, brambory, česnek a pórek nakrájíme na plátky a promícháme s kořením a olivovým olejem.
2. Přikryté alobalem vše upečeme v troubě na 180 °C zcela doměkka.
3. Zeleninovou směs přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
4. Poté ji vložíme do kastrůlku a vmícháním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenci.
5. Polévku ochutíme cukrem a solí a krátce povaříme.
Podávání:
Kantýna: Polévku ohřejeme a vymixujeme spolu s vychlazenými kostičkami másla, které ji zjemní. Na závěr polévku doplníme zakysanou smetanou a kapkami olivového oleje.
Orientační cena za porci: cca 14,40 Kč
Restaurace: Zopakujeme předchozí postup a na okraj talíře naaranžujeme opečený žetonek ze slunečnicového chleba s lučinou, plátek čerstvé řepy marinovaný v olivovém oleji, žlutou čekanku a shisso bylinku. Vše lze doplnit čerstvě mletým pepřem.
Orientační cena za porci: cca 19,30 Kč