Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Polévka ze sladkovodních ryb

Polévka ze sladkovodních ryb

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 2 hod 30 min

Ingredience:

Hovězí vývar z masa a kostí:

 
  • 2000 g kapří hlavy
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer bulva
  • 80 g petržel kořenová
  • 100 g Horeca Select cibule žlutá
  • 1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select nové koření
  • 1 g Horeca Select pepř černý, celý
  • 150 g olej slunečnicový

Polévka:

 
  • 15 g sůl kamenná
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer bulva
  • 80 g petržel kořenová
  • 400 g rajčata datlová
  • 150 g olej slunečnicový
  • 200 g paprika žlutá, čerstvá
  • 80 g pstruh filetovaný
  • 80 g amur kuchaný
  • 80 g máslo 82 %
  • 10 g Horeca Select petrželová nať čerstvá


Cena za jednu porci:
19,99 Kč

Postup:

Příprava vývaru (cca 2 hodiny):

1. Kapří hlavy očistíme, vyjmeme žábry a oči.

2. Na části tuku orestujeme očištěnou, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme ji studenou vodou, osolíme, přidáme kapří hlavy a pozvolna vaříme.

3. Pomocí naběračky sebereme z povrchu sražené bílkoviny, přidáme koření a snížíme příkon tepla.

4. Vývar táhneme 1 hodinu. Poté vývar vypneme a necháme částečně zchladnout.

5. Chuť vývaru zesílí a kaly se usadí na dno hrnce.

6. Vývar následně pomocí naběračky přecedíme přes jemný cedník.

Příprava polévky (cca 15 minut):

1. Zbylou část kořenové zeleniny nakrájíme na kostičky cca 7 mm velké, přidáme 2/3 oloupaných rajčat a krátce orestujeme.

2. Zalijeme rybím vývarem, ochutíme solí, popřípadě cukrem, a redukujeme.

Příprava paprik a rajčat (cca 30 minut):

1. Celé papriky potřeme důkladně olejem.

2. Vložíme je na pečicí plech a pečeme je v troubě při 200 °C cca 15 minut do hnědé barvy. Slupka paprik tím tzv. zpuchří.

3. Po upečení je přikryjeme pokličkou a necháme je zapařit na cca 10 minut.

4. Poté papriky oloupeme a dužninu nakrájíme na proužky.

5. Rajčata lehce nakrojíme na špičce do kříže.

6. Na 10 vteřin je ponoříme do dostatečného množství vroucí vody.

7. Následně je vyjmeme podběrákem a ihned je zchladíme ve studené vodě.

8. Nakrojené špičky se mírně odchlípnou od dužniny a tím se dobře loupají.

9. Oloupaná rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme jadřince.

Příprava ryb (cca 15 minut):

1. Filátka ryb očištíme, zbavíme kostí a nakrájíme na kousky.

2. Následně je v pánvi opékáme na másle kůží dolů do 2/3 propečenosti masa a lehce je osolíme.

3. Při servírování kousky ryb vkládáme přímo do polévky.



Tipy kuchaře:

1. Není vhodné rybí vývar táhnout dlouho, neboť může zhořknout. Příprava polévky je jednoduchá, musíme však důsledně respektovat zásady přípravy vývaru.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina