Postup:
Příprava vývaru (cca 2 hodiny):
1. Kapří hlavy očistíme, vyjmeme žábry a oči.
2. Na části tuku orestujeme očištěnou,
na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme ji studenou vodou, osolíme,
přidáme kapří hlavy a pozvolna vaříme.
3. Pomocí naběračky sebereme z povrchu
sražené bílkoviny, přidáme koření a snížíme příkon tepla.
4. Vývar táhneme
1 hodinu. Poté vývar vypneme a necháme částečně zchladnout.
5. Chuť vývaru
zesílí a kaly se usadí na dno hrnce.
6. Vývar následně pomocí naběračky přecedíme
přes jemný cedník.
Příprava polévky (cca 15 minut):
1. Zbylou část kořenové zeleniny nakrájíme na kostičky cca 7 mm velké, přidáme
2/3 oloupaných rajčat a krátce orestujeme.
2. Zalijeme rybím vývarem, ochutíme
solí, popřípadě cukrem, a redukujeme.
Příprava paprik a rajčat (cca 30 minut):
1. Celé papriky potřeme důkladně olejem.
2. Vložíme je na pečicí plech a pečeme je
v troubě při 200 °C cca 15 minut do hnědé barvy. Slupka paprik tím tzv. zpuchří.
3. Po upečení je přikryjeme pokličkou a necháme je zapařit na cca 10 minut.
4. Poté
papriky oloupeme a dužninu nakrájíme na proužky.
5. Rajčata lehce nakrojíme
na špičce do kříže.
6. Na 10 vteřin je ponoříme do dostatečného množství vroucí
vody.
7. Následně je vyjmeme podběrákem a ihned je zchladíme ve studené
vodě.
8. Nakrojené špičky se mírně odchlípnou od dužniny a tím se dobře loupají.
9. Oloupaná rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme jadřince.
Příprava ryb (cca 15 minut):
1. Filátka ryb očištíme, zbavíme kostí a nakrájíme na kousky.
2. Následně je v pánvi
opékáme na másle kůží dolů do 2/3 propečenosti masa a lehce je osolíme.
3. Při
servírování kousky ryb vkládáme přímo do polévky.
Tipy kuchaře:
1. Není vhodné rybí vývar táhnout dlouho, neboť může zhořknout. Příprava polévky je jednoduchá, musíme však důsledně respektovat zásady přípravy vývaru.