Postup:
1. Dvě třetiny očištěné zeleniny nakrájíme na hrubší kusy, orestujeme na oleji, zalijeme studenou vodou a okořeníme.
2. Očištěné kapří hlavy (bez očí a žaber) propláchneme a přidáme k zelenině. Vše zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a táhneme mírným varem 1 hodinu – z povrchu průběžně sbíráme sražené bílkoviny.
3. Poté vývar přecedíme a z hlav vyjmeme líčka.
4. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji připraveným vývarem a necháme 15 minut provařit.
5. Přidáme mléko, muškátový oříšek a po krátkém provaření polévku zjemníme smetanou.
6. Poté nakrájíme na kousky očištěné rybí vnitřnosti a orestujeme je na másle.
7. Zbylou část kořenové zeleniny nakrájíme na nudličky o síle 2 mm a osmahneme na másle na skus. Na závěr obojí vložíme do polévky.
Příprava knedlíčků:
1. Žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem.
2. Máslo rozšleháme se žloutkem, ochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a smícháme se žemlí.
3. Z bílků vyšleháme pevný sníh, strouhanku smícháme s překrájenou petrželovou natí. Pevný sníh opatrně promícháme s kostičkami žemle a zasypeme směsí strouhanky a petržele.
4. Vše smícháme dohromady a vypracujeme měkkou soudržnou hmotu, z níž tvarujeme knedlíčky.
5. Vaříme je táhnutím v osolené vodě nebo na páře asi 6 minut.
Tip:
Při tvarování knedlíčků si ruce průběžně namáčejte do vody, aby se těsto lépe tvarovalo a nelepilo se.