Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Rybí polévka s žemlovými knedlíčkami

rybi_polevka_s_zemlovymi_knedlicky-400

Počet porcí: 10
Obtížnost:
Čas přípravy: 1 hodina 30 minut

Ingredience:

 
  • 800 g kapřích hlav
  • 1500 ml vody
  • 20 g soli
  • 80 g oleje
  • 80 g bulvového celeru
  • 80 g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 0,5 g celého černého pepře
  • 0,2 g nového koření
  • 1 g bobkového listu
  • 500 g vnitřností z kapra
    (mohou být i mražené)
  • 100 g másla
 

Jíška:

  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 ml 30% smetany
  • 0,1 g muškátového oříšku
  • 10 g listové petržele

 

Knedlíčky:

  • 100 g žemle
  • 30 ml polotučného mléka
  • 15 g másla
  • 50 g vajec
  • 0,5 g soli
  • 0,1 g muškátového oříšku
  • 0,1 g mletého bílého pepře
  • 30 g strouhanky
  • 10 g listové petržele

Postup:

1. Dvě třetiny očištěné zeleniny nakrájíme na hrubší kusy, orestujeme na oleji, zalijeme studenou vodou a okořeníme.

2. Očištěné kapří hlavy (bez očí a žaber) propláchneme a přidáme k zelenině. Vše zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a táhneme mírným varem 1 hodinu – z povrchu průběžně sbíráme sražené bílkoviny.

3. Poté vývar přecedíme a z hlav vyjmeme líčka.

4. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji připraveným vývarem a necháme 15 minut provařit.

5. Přidáme mléko, muškátový oříšek a po krátkém provaření polévku zjemníme smetanou.

6. Poté nakrájíme na kousky očištěné rybí vnitřnosti a orestujeme je na másle.

7. Zbylou část kořenové zeleniny nakrájíme na nudličky o síle 2 mm a osmahneme na másle na skus. Na závěr obojí vložíme do polévky.

 

Příprava knedlíčků:

1. Žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem.

2. Máslo rozšleháme se žloutkem, ochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a smícháme se žemlí.

3. Z bílků vyšleháme pevný sníh, strouhanku smícháme s překrájenou petrželovou natí. Pevný sníh opatrně promícháme s kostičkami žemle a zasypeme směsí strouhanky a petržele.

4. Vše smícháme dohromady a vypracujeme měkkou soudržnou hmotu, z níž tvarujeme knedlíčky.

5. Vaříme je táhnutím v osolené vodě nebo na páře asi 6 minut.

 

Tip:

Při tvarování knedlíčků si ruce průběžně namáčejte do vody, aby se těsto lépe tvarovalo a nelepilo se.



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina