Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Thajský vývar

Thajský vývar

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: cca 4 hodin

Ingredience:

 
  • 1 500 g masitých hovězích žeber
  • 1 větší cibule
  • 5 mrkví
  • 5 šalotek
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 4 stonky citronové trávy
  • 2 polévkové lžíce nasekaného česneku
  • 2 polévkové lžíce nasekaného zázvoru
  • 2 červené thajské papričky
  • 4 kafrové listy (nejsou nutné)
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 celá skořice
  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 8 polévkových lžic rybí omáčky
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 limety
  • Sůl, pepř
   

Postup: 

1. Citronovou trávu, česnek, kafrové listy, zázvor a chilli papričky vložíme do robotu a rozmixujeme společně s olejem v pastu, nebo roztlučeme v hmoždíři, případně nasekáme nadrobno.

2. Větší hrnec s nepřilnavým dnem rozpálíme na větším plameni.

3. Hovězí žebra osolíme, opepříme a opečeme je v hrnci na trošce oleje ze všech stran, aby se zatáhla. Odložíme stranou na talíř. Ve stejném hrnci (zmírníme plamen) opékáme na oleji připravenou pastu z citronové trávy zhruba 2-3 minuty a přidáme skořici a badyán. Zasypeme cukrem, necháme trochu zkaramelizovat, přidáme opečená žebra, rozkrojenou cibuli a poté podlijeme rybí omáčkou, sójovou omáčkou a vodou tak, aby žebra byla zakrytá, ale z vody trochu vyčnívala.

4.Vaříme na mírném plameni zhruba 3 hodiny, dokud maso nezměkne.

5. Mezitím nakrájíme mrkev a šalotku na kusy velké asi jako malíček a na pánvi nebo v troubě zeleninu opečeme na barvu tak, aby zůstala křupavá. Osolíme a opepříme.

6. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přecedíme koření. Vývar dochutíme solí, pepřem, limetovou šťávou, případně přidáme rybí omáčku tak, abychom docílili silné chuti.

7. Do misek připravíme uvařené nudle, hovězí žebro, pečenou mrkev, šalotku, zalijeme vývarem a ihned podáváme.

 

Zdroj: RECEPT POCHÁZÍ Z KNIHY NEJBAREVNĚJŠÍ KUCHAŘKA, JEJÍŽ AUTORKOU JE KAMILA RUNDUSOVÁ ALIAS KAMU


Tipy ze sortimentu

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež