Postup:
1. Citronovou trávu, česnek, kafrové listy, zázvor a chilli papričky vložíme do robotu a rozmixujeme společně s olejem v pastu, nebo roztlučeme v hmoždíři, případně nasekáme nadrobno.
2. Větší hrnec s nepřilnavým dnem rozpálíme na větším plameni.
3. Hovězí žebra osolíme, opepříme a opečeme je v hrnci na trošce oleje ze všech stran, aby se zatáhla. Odložíme stranou na talíř. Ve stejném hrnci (zmírníme plamen) opékáme na oleji připravenou pastu z citronové trávy zhruba 2-3 minuty a přidáme skořici a badyán. Zasypeme cukrem, necháme trochu zkaramelizovat, přidáme opečená žebra, rozkrojenou cibuli a poté podlijeme rybí omáčkou, sójovou omáčkou a vodou tak, aby žebra byla zakrytá, ale z vody trochu vyčnívala.
4.Vaříme na mírném plameni zhruba 3 hodiny, dokud maso nezměkne.
5. Mezitím nakrájíme mrkev a šalotku na kusy velké asi jako malíček a na pánvi nebo v troubě zeleninu opečeme na barvu tak, aby zůstala křupavá. Osolíme a opepříme.
6. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přecedíme koření. Vývar dochutíme solí, pepřem, limetovou šťávou, případně přidáme rybí omáčku tak, abychom docílili silné chuti.
7. Do misek připravíme uvařené nudle, hovězí žebro, pečenou mrkev, šalotku, zalijeme vývarem a ihned podáváme.
Zdroj: RECEPT POCHÁZÍ Z KNIHY NEJBAREVNĚJŠÍ KUCHAŘKA, JEJÍŽ AUTORKOU JE KAMILA RUNDUSOVÁ ALIAS KAMU