Postup:
Příprava polévky (cca 15 minut):
1. Okurku oloupeme, vyjmeme zrníčka a nakrájíme na hrubé kostky. Rajčata
omyjeme, slupku nakrojíme na povrchu do malého kříže, vložíme do vroucí
vody asi na 10 vteřin, poté ihned přeložíme do studené vody s ledem a následně
oloupeme a vyjadřincujeme. Z jadřinců přes cedník vymačkáme co nejvíce šťávy.
Tu použijeme později. Červenou cibuli oloupeme a bez kořínků ji nakrájíme
najemno. Červenou papriku spolu s Jalapeño paprikou vyjadřincujeme. Do
mixéru vložíme oloupaná rajčata, cibuli, česnek, okurky, papriky, limetkovou
šťávu a dochutíme solí, worchesterovou omáčkou, čerstvě mletým pepřem,
římským kmínem, balzamicovým octem, olivovým olejem a rajčatovou šťávou.
Vše vymixujeme na hrubé pyré. Poté polovinu objemu odebereme a vymixujeme
dohladka. Obě poloviny následně smícháme a polévku necháme v chladničce,
nejlépe přes noc, odležet, aby se chutě náležitě spojily. Černé olivy nakrájíme
na malé kostičky. Listy bazalky otrháme a překrájíme těsně před servírováním.
Přidáváme je navrch polévky jako vložku.
Příprava chlebového chipsu (cca 15 minut):
1. Slunečnicový chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme v troubě na 180 °C
do nazlátlé barvy.
Servírování:
1. Do skleněného šálku nalijeme polévku, do jeho středu vložíme nudličky bazalky
s kostičkami černých oliv. Povrch polévky pokapeme olivovým olejem. Polévku
doplníme chipsem z chleba.
Tipy kuchaře:
Je mnoho podob Gaspacho polévky,
všechny jsou velmi osvěžující. Nejlépe
chutná během horkých letních dnů.
Polévku bychom měli servírovat ne příliš
studenou, aby se plně rozvinula její chuť.