Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Zelňačka


Počet porcí: 4
Obtížnost:☆☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

 
  • 1 l hovězího vývaru
  • 500 g brambor
  • 250 g kvašeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 klobáska
  • 4 lžíce zakysané smetany (20 % tuku a víc)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Zelí nechte okapat, vymačkejte a překrájejte (nálev si nechte). Cibuli oloupejte a nakrájejte nadobro.

2. V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte klobásku nakrájenou na kolečka a chvilku ji z obou stran opečte. Dejte ji stranou a do tuku přidejte nakrájenou cibuli. Osolte a pomalinku (není kam spěchat) nechte zesklovatět. Klidně 5 až 10 minut, bez toho, aniž by chytila výraznou barvu.

3. K cibuli přidejte mletou papriku a mouku. Jen rozmíchejte a hned zalijete vývarem. Přidejte brambory, opečenou klobásku, bobkový list, kmín a mírně osolte. Přiveďte k mírnému varu a vařte 15 minut.

4. Teď do polévky přidejte konečně i zelí a společně vařte dál. Bude stačit 15 minut. Ke konci ochutnejte a vylaďte chuť podle kyselosti zelí. Na dokyselení použijte lák ze zelí. Kdyby byla polévka naopak kyselá moc, použijte trochu cukru. Jinak už máte hotovo. DO talíře jen stačí přidat po lžíci zakysané smetany.

 

Připraveno ve spolupráci s food blogerem panem Cuketkou



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina