Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Míchaná vejce s uzeným lososem na anglickém muffinu

michana-vejce-s-uzenym-lososem-400

Počet porcí: 8-10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Anglické muffiny:

 
  • 600 g Mouka chlebová, pšeničná
  • 20 g Droždí čerstvé
  • 5 g Sůl kamenná
  • 30 g Cukr krupice
  • 15 g Máslo 82%
  • 40 g Vejce
  • 340 g Mléko 1,5%
  • 20 g Olej slunečnicový
  • 30 g Krupička jemná pšeničná semolina (na podsypání)

Míchaná vejce:

 
  • 1 000 g Vejce
  • 100 g Máslo 82%
  • 100 g Smetana 33%
  • 3 g Sůl kamenná

  • 350 g Losos uzený plátkovaný

Postup:

Příprava anglického muffinu(cca 45 minut):

1. Bílou chlebovou mouku vysypeme do větší mísy spolu se solí, cukrem a promícháme. 

2. Do sypké směsi utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme měkké máslo, vejce a postupně přiléváme do středu, za stálého míchání, teplé mléko (40 °C). Promícháme hnětením ve vláčné těsto. 

3. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout v kynárně nebo na místě o teplotě 37 °C. Správně nakynuté těsto by mělo nabýt cca o 1/3 svého původního objemu. 

4. Zkoušku nakynutého těsta si provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru. Poté je rozválíme na 1,5cm plát a kulatým vypichovátkem o průměru 7cm vykrojíme kruhy. Ty ponecháme znovu nakynout, aby jedenkrát zvětšily svůj objem. 

5. Posléze je pomalu a pozvolna pečeme na lehce omaštěném kychyňském tálu či v  pánvi z každé strany dozlatova, cca 4 minuty (můžeme je opékat nasucho, na pečicím papíru.) 

6. Propečené muffiny poznáme, tak jako u jiných těst, vpichem suché špejle. Je-li špejle suchá po vytáhnutí, těsto je propečeno. 

7. Vychladlé muffiny rozkrojíme pilkou na pečivo, lehce je ogrilujeme pod grilem, ztlumíme teplotu v troubě na 60 °C a necháme muffiny v troubě až do okamžiku servírování. 

Příprava míchaných vajec (cca 5 minut):

1. Vejce rozklepneme do misky osolíme a rozšleháme metlou nebo vidličkou. 

2. Na nepřilnavé pánvi pozvolna rozpustíme máslo. Přidáme vejce a na velmi mírném teple je pozvolna zahříváme. 

3. Jakmile se vejce začnou u pánve srážet a tuhnout, tak je ode dna plochou paletkou zamícháme a znovu pánev ponecháme s jemným teplem zahřívat. Tento proces opakujem než se nám vejce vysráží do jemné konzistence, to je okamžik, kdy přidáme smetanu a zatuhlé máslo. 

4. Znovu ponecháme jemně prohřát tak, aby se vejce leskla a byla velmi jemně vysrážená, netekla z nich voda, ale nebyla tuhá. Ihned z pánve servírujeme.


Servírování: Na nahřátý talíř položíme překrojený opečený muffin, na něj přeložíme míchaná vejce, doplníme plátky uzeného lososa natrhané na menší kousky.



Archiv receptů

Epikure

Ryby a mořské plody