Postup:
Příprava paštiky:
1. Vepřové maso upečeme, necháme vychladnout a semeleme v mlýnku na jemnou fáš.
2. Třetinu slaniny nakrájíme na tenké plátky, třetinu na malé kostičky, zbývající část semeleme s masem. Cibuli orestujeme doměkka a semeleme ji společně s vepřovými játry.
3. Vzniklou směs smícháme se smetanou, žloutky, červeným vínem a kořením do jemné lepivé pasty, která protéká mezi prsty. Nakonec do ní vmícháme kostičky slaniny.
Poznámka: Paštikové koření si můžete připravit podle chuti. V našem receptu používáme směs pepře, zázvoru, tymiánu a muškátového květu. Použít ale můžete například i majoránku či nové koření.
Plnění paštikové formy:
1. Formu vypláchneme vodou a pečlivě vyložíme fólií. Poté ji vyložíme plátky slaniny, které necháme přesahovat i přes okraj formy, abychom mohli celý obsah následně zabalit.
2. Formu naplníme směsí, údery o stůl z hmoty tzv. "vyboucháme" vzduch (paštika nebude mít vzduchové bubliny na řezu). Plátky slaniny překryjeme směs a formu uzavřeme alobalem.
3. Paštiku pečeme v troubě na 80 °C asi 45 minut. Na porce ji krájíme dobře vychlazenou, nejlépe až druhý den.
Příprava brusinek:
1. Z cukru si v hrnci na sporáku připravíme lehce nazlátlý karamel, zalijeme ho červeným vínem a zredukujeme ho do sirupové konzistence.
2. Přidáme brusinky, směs krátce povaříme a necháme vychladnout.
Servírování:
1. Hotovou paštiku krájíme na porce a na talíři ji doplňujeme brusinkami.