Postup:
1. PŘÍPRAVA ŘEPY: Omytou baby řepu omastíme olivovým olejem, osolíme a zabalíme ji do alobalu. Takto připravenou řepu pečeme v troubě na 180 °C doměkka cca 35 minut. Poté ji necháme částečně vychladnout a pomocí papírové kuchyňské utěrky ji snadno oloupeme, pak ji nakrájíme na stejnoměrné dílky. Při servírování ji v misce promícháme s extra panenským olivovým olejem a solí Maldon.
2. PŘÍPRAVA DOPLŇKŮ: Rukolu omyjeme. Ostatní ingredience ponecháme mimo chladničku, aby se rozvinulo jejich přírodní aroma. Piniové oříšky rozprostřeme na pečicí papír a rozpékáme je v troubě za občasného promíchání na 170 °C asi 8 minut.
3. SERVÍROVÁNÍ: Na talíř lžící nejprve naneseme ricottu, doplníme ji pečenou řepou a piniemi. Potravinářskou stříkačkou (nebo plastovou lahví, lžící) naneseme po talíři mezi komponenty extra panenský olivový olej a do něj i stařené balzamiko. Talíř nakonec doplníme lístky rukoly.
TIP kuchaře: Stařené balsamico di Modena D. O. P. se snažte sehnat vždy v té nejlepší kvalitě. Toto aceto balsamico se používá jako lahůdka k přípravě
salátů, předkrmů, hlavních pokrmů. Má ale i široké využití pro dezerty a zmrzliny.