Postup:
Příprava masa:
1. Maso připravujeme přímo na objednávku. Hovězí flap překrájíme na menší pruhy a postupně ho semeleme.
2. Pro zachování struktury maso odebíráme z mlýnku na kartu a rovnou je pokládáme na talíř.
Příprava želé:
1. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě, poté ji vyjmeme, lehce z ní vymačkáme vodu a rozpustíme ji v ohřátém worchesteru.
2. Formu vyložíme potravinovou fólií, nalijeme do ní tekutinu a necháme ji ztuhnout. Hmotu poté vyjmeme z formy, fólii odejmeme a želé nakrájíme na pravidelné kostičky o velikosti 1 cm.
Příprava kuliček z koření:
1. Každý druh koření smícháme zvlášť s uvedeným množstvím vody.
2. Nasadíme si jednorázové hygienické rukavice, aby se směs nelepila na ruce, a vytvoříme kuličky o průměru 1 cm.
Příprava solných krystalů:
1. Sůl smícháme s uvedeným množstvím vody a vytvarujeme hustě kašovité hrudky, které při servírování rozdrolíme na talíř.
Podávání:
1. Na břidlicový talíř přeložíme kartou čerstvě mleté maso. Kolem masa rozmístíme kuličky z koření a cukrářským sáčkem naaranžujeme hořčici a kečup smíchaný s tabascem.
2. Do prostoru položíme solné krystaly a kostičku worchesterového želé. Žloutek položíme na opačnou stranu než želé.
3. Tatarský biftek doplníme lístky červené řepy a salátem Frisée. Jako přílohu podáváme na sádle smažené chlebové topinky s česnekem.
Tip šéfkuchaře: Nechte hosty, ať si smíchají tatarský biftek sami – dobře pak uvidí kvalitu masa a vytvoří si pokrm podle vlastní chuti.
Gastro tip: Z hygienických důvodů používáme na přípravu tatarského bifteku raději pasterizované žloutky. Konzumace syrových žloutků je vzhledem k možnému onemocnění salmonelózou riziková.