Postup:
1. Nejprve si připravíme ztracené vejce. Do vody ve velkém hrnci přidáme trochu octa (asi čajovou lžičku na litr vody), který pomáhá při srážení bílku. Vodu nesolíme, protože sůl procesu srážení brání.
2. Vodu ohřejeme na 70–80 °C a vaříme na slabém plameni, aby se teplota nezvyšovala. Rychlým zakroužením lžící vytvoříme ve vodě vír, jen tak se vaječný bílek obalí kolem žloutku.
3. Do středu víru necháme opatrně sklouznout vejce rozklepnuté do šálku či sběračky. Za 3–5 minut je vejce hotové, záleží na tom, jak pevný žloutek chceme mít.
4. Vejce opatrně vyjmeme z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem a necháme je okapat.
5. Ztracené vejce doplníme opečeným plátkem šunky nebo kanadské slaniny a naaranžujeme na opečenou půlku anglického muffinu. Vejce nakonec polijeme trochou holandské omáčky.
Náš tip: Vzhled ztraceného vejce můžeme vylepšit odříznutím nerovnoměrných okrajů bílku nožem. Připravujeme-li více vajec, vaříme je postupně – uvařené vyjmeme a další vhodíme do víru.