Postup:
Jako základ vejce Benedikt můžeme použít žemle na hamburgery, ale nejlepší jsou anglické muffiny. Dále budeme potřebovat holandskou omáčku a ztracené (nebo také zastřené) vejce.
1. Základem holandské omáčky je rozpuštěné, či ještě lépe přepuštěné máslo. K rozpuštěnému máslu přidáme vývar, víno, žloutky a špetku soli. Směs vyšleháme nad parou do pěny.
Náš tip: Jakmile pěna začne houstnout, znamená to, že se příliš zvyšuje teplota. Proto je třeba misku čas od času zvednout a nechat páru ujít.
2. Do vyšlehané pěny přidáme lžíci másla, trochu citronové šťávy a lehce promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme např. v horké lázni až do podávání.
3. Z mouky, vody, sádla a droždí vypracujeme těsto. Z těsta vykrájíme kolečka a opečeme je nasucho v lívanečníku. Při pozvolném pečení muffiny dovykynou.
4. Vodu s octem a solí přivedeme pod bod varu. Do vody vložíme naběračku a do ní vlijeme rozklepnuté vejce. Vaříme cca 3 minuty.
5. Současně se ztraceným vejcem si můžeme na pánvi osmažit šunku.
6. Opečený muffin rozkrojíme, a na jeho polovinu položíme opečenou šunku a osušené zastřené vejce. Vejce a šunku přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme snítkou čerstvého kerblíku a podáváme.
Náš tip: Omáčku můžeme zapéct pod grilem nebo lehce oflambujeme flambovací pistolí, čímž získá zlatavou barvu a nebude dále stékat.