Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilované krevety s římským salátem, chřestem a avokádem

krevetovy-salat-s-chrestem-a-avokadem-400

Počet porcí: 6-8
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience: 

Krevety:

 
  • 1 500 g krevety vařené
  • 40 g česnek
  • 10 g chilli papričky

Salát:

 
  • 400 g citron (na šťávu)
  • 1 000 g salát římský
  • 600 g salát Radicchio
  • 150 g olej olivový extra panenský
  • 50 g kapary sterilované
  • 70 g sůl mořská Maldon
  • 150 g šalotka
  • 200 g chřest zelený, čerstvý
  • 200 g chřest bílý, čerstvý

Postup:

Příprava krevet (cca 30 minut):

1. Očištěné krevety zbavené střívek ponecháme cca 30 minut v teplotě cca 18 °C.

2. Krevety pak grilujeme na středně rozpálené pánvi, v podstatě je jen krátce prohřejeme z každé strany, maximálně 10 vteřin spolu s česnekem a chilli nakrájeným na plátky.

3. Ogrilované krevety lehce osolíme a přiložíme k salátu.

Příprava salátu (cca 20 minut):

1. Čerstvý zelený a bílý chřest oloupeme škrabkou na chřest, a to od špiček k dřevnatému konci chřestu (silnější část).

2. Dřevnaté části cca 4 cm od konce odřízneme (odřízlé konce spolu se slupkami můžeme využít pro přípravu polévky nebo vývaru).

3. Oloupanou část chřestu povaříme ve vývaru s rozpuštěným máslem na skus (příp. v osolené vodě s máslem, vaříme podle velikosti asi 3–4 minuty).

4. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme v ledové vodě, aby zachoval svou barvu. Poté ho vyjmeme a přeložíme na papírovou utěrku.

5. Při servírování chřest podělně překrojíme napůl.

 

Servírování:

Oprané a okapané listy salátů si natrháme do misky, přidáme překrájený chřest, nadrobno nakrájenou šalotku, kapary, šťávu z citronu, sůl, olivový olej a na plátky nakrájené avokádo. Salát lehce promícháme a postupně navrstvíme na talíř spolu s krevetami. Doplníme snítkami petrželky.


U krevet je důležité vždy pečlivě vyjmout střívko.    
Kromě předvařených lze samozřejmě použít krevety čerstvé. Při přípravě obou typů (předvařené či čerstvé) postupujeme stejně a doba tepelné úpravy (teplota kolem 180 °C na grilu) by neměla přesáhnout 1 minutu. Ihned po dokončení tepelné úpravy krevety potřeme připraveným olejem či marinádou dle libosti a ponecháme tzv. dojít (cca 2 minuty).    
Avokádo je nejlepší připravovat až na poslední chvíli. Chceme-li si je připravit předem, musíme je zakápnout citronovou šťávou a plně zabránit přístupu světla, tedy oxidaci.    
Při přípravě listových salátů je velmi důležité, abychom měli ingredience nachystané po ruce a samotné promíchání se solí, olejem a případně octem proběhlo až na poslední chvíli a těsně před servírováním.



Archiv receptů

Epikure

Pečivo a další sortiment