Pečená křepelka na divoko s máslovými noky s sušeným ovocem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
3kg
křepelky15g
sůl250g
anglická slanina1g
celý černý pepř200g
cibule50g
máslo600g
domácí drůbeží vývar40g
citron50g
sušené višně50g
sušené meruňky50g
sušené švěstky5g
sůl1000ml
polotučné mléko100g
máslo20g
sůl600g
výběrová hrubá mouka200g
žloutky0,5g
mletý muškátový květ100g
máslo na potřeníPostup přípravy
Příprava masa a šťávy:
1. Křepelky očistíme od zbytků peří, osolíme je i v dutině břišní, založíme křídla, tělo obalíme plátky slaniny a svážeme provázkem.
2. Vložíme je na pekáč vyložený nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme celý pepř, polovinu sušeného ovoce, mírně podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.
3. Křepelky pečeme pod pokličkou, jakmile změknou, poklici odebereme a dopékáme je do zlatavé barvy.
4. Poté je vyjmeme z výpeku, necháme vychladnout a odstraníme provázek.
5. Výpek vyrestujeme na tuk, zmírníme teplotu, zaprášíme moukou a šťávu orestujeme do tmavě zlaté barvy. Poté ji zalijeme studeným vývarem, rozšleháme metlou a necháme provařit asi 15 minut.
6. Přecedíme přes cedník a dochutíme citronovou šťávou.
7. Na části másla orestujeme druhou polovinu sušeného ovoce, které použijeme jako vložku do šťávy.
8. Na závěr ji zjemníme zbývajícím vychlazeným máslem.
2. Vložíme je na pekáč vyložený nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme celý pepř, polovinu sušeného ovoce, mírně podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.
3. Křepelky pečeme pod pokličkou, jakmile změknou, poklici odebereme a dopékáme je do zlatavé barvy.
4. Poté je vyjmeme z výpeku, necháme vychladnout a odstraníme provázek.
5. Výpek vyrestujeme na tuk, zmírníme teplotu, zaprášíme moukou a šťávu orestujeme do tmavě zlaté barvy. Poté ji zalijeme studeným vývarem, rozšleháme metlou a necháme provařit asi 15 minut.
6. Přecedíme přes cedník a dochutíme citronovou šťávou.
7. Na části másla orestujeme druhou polovinu sušeného ovoce, které použijeme jako vložku do šťávy.
8. Na závěr ji zjemníme zbývajícím vychlazeným máslem.
Příprava máslových noků:
1. Do kastrolu nalijeme mléko, ochutíme je solí a muškátovým květem, přidáme máslo a přivedeme k varu.
2. Do vroucího mléka rychle přisypáváme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrolu.
3. Hladké těsto necháme vychladnout a poté do něj postupně vmícháme žloutky.
4. Z těsta lžícemi vytvarujeme noky, které vaříme na páře nebo ve vodě asi 5 minut.
5. Uvařené noky potřeme máslem a necháme zchladnout.
2. Do vroucího mléka rychle přisypáváme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrolu.
3. Hladké těsto necháme vychladnout a poté do něj postupně vmícháme žloutky.
4. Z těsta lžícemi vytvarujeme noky, které vaříme na páře nebo ve vodě asi 5 minut.
5. Uvařené noky potřeme máslem a necháme zchladnout.
Servírování:
Na nahřátý talíř k levé straně servírujeme napařené máslové noky a k nim přiložíme rozpečené křepelky. Celý pokrm podlijeme připravenou šťávou s ovocem.
