Česnečka

Česnečka
Doba přípravy: 25 min
Náročnost: 1 (1-5)
Počet porcí: 10       

Ingredience


Polévka:

  • 2400 g Vývar vepřový, vlastní výroba
  • 1300 g Horeca Select  Brambory, varný typ B    
  • 50 g Česnek čerstvý    
  • 2 g Kmín mletý
  • 4 g Horeca Select  Majoránka čerstvá    
  • 15 g Horeca Select Pepř černý, celý
  • 15 g Sůl kamenná

Doplněk:

  • 300 g Chléb kváskový
  • 400 g Sádlo vepřové (na smažení)

 

Výrobní postup

Příprava polévky (cca 25 minut):

Vepřový vývar převedeme k varu. Přidáme do něj oloupané, na kostičky nakrájené brambory, kmín, mletý pepř, osolíme a vaříme je doměkka (asi 15 minut). V závěru polévku dochutíme nastrouhaným čerstvým česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.

Příprava krutonů (cca 7 minut):

Starší chléb zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky o velkosti 1 cm. Usmažíme je v sádle při teplotě 170 °C. Jakmile jsou chlebové krutony usmažené dozlatova, vyjmeme je a necháme okapat na papírové utěrce.

Servírování:

Do nahřátého hlubokého talíře nalijeme polévku, doplníme ji překrájenými lístky čerstvé majoránky a čerstvě usmaženými krutony.


Česnečka

Tipy kuchaře:   

  • Polévku můžeme servírovat i tak, že do talíře vložíme čerstvě lisovaný česnek se solí a čerstvou majoránkou a zalijeme  vroucím vývarem.                   
  • Tato polévka má mnoho podob. V každém koutu republiky se servíruje malinko jinak. Někde se přidává uzené maso, jinde zase do polévky vkládájí sýr anebo je zahuštěná moukou. To nejdůležitější je, aby chutnala vždy řádně po česneku.