Hovězí hamburger s čedarem, pečenou slaninou a zeleninový reliche

Hovězí hamburger s čedarem, pečenou slaninou a zeleninový reliche

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Maso:

  • 1500 g Hovězí maso - vysoký roštěnec   
  • 15 g Sůl kamenná   
  • 0,5 g Horeca Select Pepř černý, celý   
  • 100 g Olej olivový extra panenský   

Pečivo:

  • 750 g Houska hamburgerová   

Doplňky:

  • 200 g Směs trhaných salátů   
  • 50 g Salát frisée bělený   
  • 50 g Shisso zelené   
  • 250 g Anglická slanina   
  • 200 g Sýr čedar   

Zeleninový reliche:

  • 250 g Paprika čerstvá, červená   
  • 250 g Paprika čerstvá, žlutá   
  • 200 g Lilek čerstvý   
  • 200 g Cuketa    
  • 50 g Olej olivový extra panenský   
  • 10 g Sůl kamenná   

Výrobní postup

Příprava masa (cca 30 minut):

Odblaněné maso semeleme na masovém mlýnku včetně tuku. Maso vymícháme, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku, rozvážíme na díly o hmotnosti 150 g a vytvarujeme kulaté hamburgery. Těsně před servírováním opékáme hamburgery na pánvi nebo na grilu z obou stran dozlatova, na stupeň propečenosti médium.           

Příprava doplňků (cca 15 minut):

Listové saláty omyjeme, odstředíme vodu, natrháme a připravíme k servírování. Anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky 1,5 mm silné, vložíme na gastronádobu s pečicím papírem a pečeme v konvektomatu na 180 °C dokřupava, cca 15 minut. Poté ihned servírujeme. Sýr čedar nakrájíme na tenké plátky 2 mm silné.                    

Příprava zeleninového reliche (cca 15 minut):

Omytou, jádřince zbavenou papriku nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 1,5 cm. Stejným způsobem nakrájíme i omyté lilky a cuketu. Nakrájenou zeleninu opékáme na suché pánvi do zabarvení, poté ji ochutíme olivovým olejem a solí. Takto připravenou zeleninu použijeme do hamburgerů.                    

Servírování:

Hamburgerovou housku prokrojíme na poloviny, prokrojenými stranami ji položíme na gril či pánev a opečeme je do zabarvení. Následně vrstvíme na spodní část housky listové saláty, opečenou zeleninu, opečený hamburger s plátkem čedaru, který rozpečeme pod salamandrem. Na něj aranžujeme rozpečený plátek křupavé slaniny a salát frisée. Takto připravený hamburger přiklopíme druhou polovinou rozpečené housky, přeložíme na teplý talíř a doplníme zbývajícími listy salátu a shisso bylinkou.                    

Hovězí hamburger s čedarem, pečenou slaninou a zeleninový reliche

Tipy kuchaře:   

  • Tento pokrm můžeme podávat i jako finger food při zahradních akcích.                
  • Aby byl hamburger šťavnatý, musí být připraven vždy z kvalitního masa, důležitou součástí je i lůj z masa.