Hříbková omáčka nakyselo s houskovými knedlíky

Hříbková omáčka na kyselo s houskovými knedlíky

Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Knedlíky:

  • 1000 g Mouka hrubá   
  • 450 g Mléko 1,5 %   
  • 20 g Droždí čerstvé   
  • 20 g Sůl kamenná   
  • 50 g Vejce    
  • 180 g Pečivo bílé, houska   
  • 70 g Máslo 82 %   

Omáčka:

  • 150 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 100 g Máslo 82 %   
  • 120 g Mouka hladká   
  • 1000 g Hovězí vývar, vlastní výroba   
  • 0,5 g Horeca Select Bobkový list   
  • 0,5 g Horeca Select Pepř černý, celý   
  • 0,5 g Horeca Select Nové koření   
  • 15 g Sůl kamenná    
  • 50 g ARO Ocet kvasný   
  • 50 g ARO Cukr krupice   

Hříbky:

  • 1000 g Hříbky čerstvé   
  • 100 g Máslo 82 %   
  • 10 g Sůl kamenná   
  • 0,2 g Horeca Select Pepř černý, celý   
  • 1 g Horeca Select Kmín drcený   
  • 250 g Horeca Select Smetana 30 %   

Výrobní postup

Příprava kvásku (cca 8 minut):

Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky připravíme kašovitou směs, tzv. kvásek, který necháme při teplotě cca 37 °C vykynout.                

Příprava těsta a knedlíků (cca 40 minut):

Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé, vláčné, hladké těsto, které se nelepí. Housku nakrájíme nebo natrháme na kusy a vmícháme ji do těsta. Těsto rozdělíme na díly po 300 g (velikost může být i větší, záleží na tom, jak veliký hrnec máme)  a tvarujeme bochánky (necháme je nakynout), z nichž vyválíme knedlíky, které opět necháme vykynout. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po 10 minutách je obracíme. Uvařené knedlíky rychle vyndáme, aby se nesrazily, a propícháme je vidličkou.                

Příprava omáčky (cca 30 minut):

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na másle ji orestujeme dosklovata. Poté přisypeme mouku a vše orestujeme dozlatova. Vznikne tak cibulová jíška, kterou zalijeme vývarem, rozšleháme, přidáme koření a prováříme asi 15 minut, aby nebyla z omáčky cítit syrová mouka. Omáčku ochutíme solí, svařeným octem s cukrem sirupové konzistence, ještě ji  5 minut vaříme a následně přecedíme přes jemný cedník. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na hrubší kusy cca 3 cm velké. Na pánvi s malým množstvím másla je orestujeme na skus, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a drceným kmínem.  Poté je vložíme do hotové omáčky, kterou zjemníme převařenou smetanou, a ještě krátce povaříme.                 

Servírování:

Na teplý talíř na levou stranu přeložíme nahřáté knedlíky, na pravou stranu servírujeme hříbky s omáčkou.                


Hříbková omáčka na kyselo s houskovými knedlíky

Tipy kuchaře:   

  • Po uvaření potíráme knedlíky máslem.                 
  • Houskové knedlíky našich babiček vypadaly úplně jinak. Byly samá houska a těsto jen tyto kousky lepilo k sobě. Používaly se vždy několik dní staré housky.            
  • Také se přidávaly žloutky. Knedlíky nebyly tak „péřové”, ale byly velmi chutné.                
  • Na přípravu omáčky můžeme použít i sušené houby.