Marinované chobotnice

Marinované chobotnice

Doba přípravy: 3 hodiny
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Chobotničky marinované:

  • 1000 g Chobotničky chlazené
  • 2000 g Zeleninový vývar, vlastní výroba
  • 250 g Olej olivový extra panenský
  • 30 g Horeca Select Tymián čerstvý
  • 500 g Mrkev
  • 500 g Celer bulva
  • 200 g Víno bílé, suché
  • 20 g Sůl kamenná
  • 1 g Horeca Select Pepř bílý, celý

Výrobní postup

Příprava marinovaných chobotniček (cca 2 hodiny):

Chlazené očištěné chobotničky vložíme do ochuceného zeleninového vývaru a vaříme je "táhnutím" doměkka. Než se uvaří, připravíme si marinádu. Oloupeme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na tenké dlouhé nudličky asi 2 mm silné. Otrháme lístky tymiánu. Na pánev dáme trochu olivového oleje a krátce na něm orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme otrhaný tymián, zalijeme bílým vímen a krátce povaříme, aby zelenina zůstala "na skus". Poté ochutíme solí a bílým pepřem. Do misky dáme pošírované chobotničky, k nim přidáme ochucenou zeleninu a vše zalijeme teplým olivovým olejem. Lehce promícháme a necháme vychladnout.

Servírování :

Marinované chobotnice servírujeme jako salát na míse. Můžeme je podávat i jako finger food.


Marinované chobotnice

Tipy kuchaře:   

  • Všechny mořské plody musí mít krátkou dobu tepelné úpravy, neboť ztrácí na objemu a jsou stále tužší.
  • Mořské plody musíme dobře ochutit. Nálevy a marinády musí být více pikantní, neboť plody vše rychle absorbují.
  • Takto upravené mořské plody mohou být součástí salátů nebo je podáváme samostatně.