Pečená husa s brambory nakyselo

Pečená husa s brambory na kyselo

Doba přípravy: 2,5 hodiny
Náročnost: 3 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Maso a šťáva:

  • 4000 g Husa   
  • 30 g Sůl kamenná   
  • 1 g Kmín celý   
  • 40 g Mouka hladká   
  • 600 g Kuřecí vývar, vlastní výroba   
  • Výpek z husy      

Brambory na kyselo:

  • 2000 g Horeca Select Brambory, varný typ B   
  • 500 g Zelí sterilované   
  • 150 g Anglická slanina   
  • 15 g Horeca Select Petržel listová   
  • 20 g Cukr krupice   
  • 20 g Sůl kamenná   
  • Husí sádlo z pečení   

Výrobní postup

Příprava masa (cca 120 minut):

Nejdříve zkontrolujeme, zda je husa dobře očištěná, a omyjeme ji. Poté husu osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C cca 90 minut. Během pečení husu podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile je husa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na huse zlatavá a křupavá. Pečenou husu vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do tmavě zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut. Poté šťávu přecedíme a dochutíme solí. Husu porcujeme a částečně vykosťujeme po vychladnutí. Na porci vždy dáváme část prsa a stehna. Při servírování ji rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa.                

Brambory na kyselo (cca 30 minut):

Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hranoly. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější nudličky. Sterilované zelí odcedíme, prohřejeme a dle potřeby dochutíme cukrem. Na pánvi rozehřejeme husí sádlo a orestujeme na něm brambory, které ochutíme solí. Následně přidáme teplé zelí, rozpečenou anglickou slaninu a vše promícháme.                 

Servírování:

Na teplý talíř k levé straně naaranžujeme brambory nakyselo doplněné snítkou petržele, k pravé straně servírujeme část husího stehna a řezy z husích prsou, které podlijeme šťávou.                


Pečená husa s brambory na kyselo