Pečené wafle s jahodami, šlehačkou a nastrouhanou čokoládou

Pečené wafle s jahodami, šlehačkou a nastrouhanou čokoládou

Doba přípravy: 2,5 hodiny
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Těsto na wafle:

  • 500 g Mouka hladká   
  • 17 g Kypřicí prášek do pečiva   
  • 0,5 g Sůl kamenná   
  • 125 g ARO Cukr krupice   
  • 170 g Máslo 82 %   
  • 170 g Vejce   
  • 850 g Mléko 1,5 %   
  • 50 g Tuzemák   

  • 150 g Olej na opékání   

Doplňky:

  • 750 g Jahody čerstvé   
  • 30 g ARO Cukr moučkový   
  • 0,2 g Vanilkový lusk čerstvý   
  • 300 g Smetana 33 %   
  • 100 g Horeca Select Čokoláda 72 %   

Výrobní postup

Příprava těsta a pečení (cca 150 minut):

V kotlíku univerzálního stroje smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce, mléko a vše vymícháme v hladké, hustě tekoucí těsto, které necháme asi 2 hodiny odstát.                 

Pečení waflí (cca 45 minut):

Spodní část nahřátého waflovače (cca na 180 °C) potřeme malým množstvím oleje, naběračkou nalijeme dávku těsta, rovnoměrně ho rozprostřeme, přiklopíme vrchní desku waflovače a pečeme asi 4 minuty. Poté vrchní část odlopíme. Je-li wafle zbarvena dozlatova, přeložíme ji na gastronádobu a proces opakujeme.                

Příprava jahod (cca 15 minut):

Osprchované jahody necháme okapat na děrované gastronádobě. Následně je rozložíme vedle sebe na papírovou utěrku. Před servírováním dle potřeby odkrojíme zelenou část a jahodu podélně rozkrájíme na čtvrtiny.                

Příprava čokolády (cca 5 minut):

Naměklou čokoládu ručně nastrouháme na hrubém struhadle. Při servírování ji sypeme na wafli.                

Příprava smetany (cca 5 minut):

Smetanu vychlazenou na 6 °C vyšleháme ručním šlehačem nebo v univerzálním stroji metlou do pevné konzistence.                

Příprava cukru (cca 2 minuty):

Do cukřenky nasypeme moučkový cukr, přidáme naříznutý vanilkový lusk a necháme v cukru rozvonět.                

Servírování:

Na talíř přeložíme upečenou wafli. Na pravou stranu wafle naaranžujeme čtvrtiny čerstvých jahod, které pocukrujeme včetně wafle moučkovým cukrem s vanilkovým luskem. Pevnou šlehačku přeložíme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a ozdobně ji naneseme na jahody. Wafli doplníme sypanou strouhanou čokoládou.               

Pečené wafle s jahodami, šlehačkou a nastrouhanou čokoládou

Tipy kuchaře:   

  • Při šlehání šlehačky je vhodné nachladit i nádobu, ve které budeme šlehačku šlehat.