Špagety s pošírovanou treskou

Špagety s pošírovanou treskou

Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Ryba:

  • 800 g Treska tmavá, čerstvá           
  • 50 g Máslo 82 %           
  • 15 g Sůl kamenná           

Těstoviny:             

  • 750 g Horeca Select Špagety           
  • 20 g Sůl kamenná           
  • 50 ml Olej slunečnicový           

Omáčka :             

  • 150 ml ARO Olivový olej            
  • 250 g Horeca Select Cibule žlutá           
  • 30 g Česnek           
  • 1 200 g Horeca Select Rajčata drcená            
  • 20 g Sůl kamenná           
  • 2 g Horeca Select Bazalka pravá, čerstvá            

Výrobní postup

Příprava tresky (cca 10 minut):

Na porce nakrájená filátka tresky klademe na vymaštěnou děrovanou gastronádobu, ochutíme kořením a dáme do předehřátého konvektomatu. Upravujeme v režimu pára při 100 °C cca 6 minut. V případě, že lze nastavit teplotu páry na 80 °C, je maso šťavnatější a křehčí. Délka úpravy je asi o 2 minuty delší. Tresku v průběhu výdeje připravujeme v množství dle aktuální potřeby.                       

Příprava těstovin (cca 15 minut):

Do vroucí osolené vody, nejlépe do velké pánve, vložíme děrovanou gastronádobu. Do ní vkládáme špagety do jednotlivých vrstev, aby se nesvařily dohromady. Po krátkém zavaření je zamícháme dvouzubou vidličkou. Vaříme cca 10 minut "na skus". Pak vyjmeme celou gastronádobu, špagety lehce promastíme olejem a přendáme do středně vysoké gastronádoby. Gastronádoby plníme pouze do poloviny, neboť by se špagety svou váhou ve vysoké vrstvě znehodnotily. Při výdeji z teplých van docházejí a měknou. Špagety v průběhu výdeje dle potřeby regenerujeme. Regenerovat je můžeme v konvektomatu při programu vaření v páře, teplota 80 °C, čas asi 5 minut.  

Příprava omáčky (cca 15 minut):

Oloupanou, omytou cibuli nakrájíme najemno a v kastrolu krátce orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme utřený nebo najemno nasekaný česnek, opět krátce orestujeme a vše zalijeme drcenými rajčaty. Omáčku dochutíme solí a provaříme. Nakonec do omáčky vmícháme na jemné nudličky překrájené lístky bazalky. Omáčka má výraznou chuť po rajčatech a je přiměřeně hustá.                        

Servírování:

Do středu nahřátého talíře na těstoviny nalijeme teplou rajčatovou omáčku, do níž přeložíme uvařené špagety. Nakonec na špagety přeložíme porci pošírované tresky jemně doplněnou olivovým olejem.

Špagety s pošírovanou treskou

Tipy kuchaře:   

  • Takto můžeme upravit i jinou rybu.                        
  • K těstovinám můžeme přidat i nasekanou petrželku či jiné ingredience.