Vaječná omeleta s čerstvými ústřicemi

Vaječná omeleta s čerstvými ustřicemi

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: 3 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


  • 30 ks Ústřice N1 Fine de Clair
  • 225 g Cibule bílá
  • 200 g Máslo 82 %
  • 1500 g Vejce
  • 75 g Horeca Select Petržel listová
  • 2,5 g Sůl mořská (šupiny či vločky)

Výrobní postup

Příprava omelety (cca 5 minut):

Ústřice otevřeme pomocí speciálního nože. Odřízneme je nožem od ulity a odstraníme štětečkem veškeré nečistoty. Na omeletu použijeme pouze maso z nepoškozených ústřic. Oloupanou bílou cibuli nakrájíme najemno a na másle ji necháme zesklovatět v pánvi s nepřilnavou upravou dna. Přidáme čerstvé ústřice a lehce (7–10 vteřin) je orestujeme. Přilijeme osolená rozšlehaná vejce, ponecháme je zespodu na mírném teple lehce zatuhnout a tahy vařečky směrem do kříže a ke středu pánve vejce shrneme. Tekutou část přitom přeléváme na odkrytá místa. Touto technikou postupujeme, než jsou vejce zatažena na 70 %. Pak teprve začneme vejce rolovat směrem k sobě do omelety ve tvaru měsíce (k tomu nám může pomoci i okraj pánve). Potom ji z pánve překlopíme rovnou na nahřátý talíř. Omeleta včetně ústřic tímto postupem zůstane šťavnatá a nevysušená. Servírujeme ji ozdobenou lístky petržele.                


Vaječná omeleta s čerstvými ustřicemi

Tipy kuchaře:   

  • Zelí je náš oblíbený doplněk k jídlu. V každé části republiky se připravuje jinak. Používá se zahuštěné syrovým bramborem, jíškou či hrubou moukou, příp. se ponechává nezahušťěné.