Zelený chřest s pošírovaným vejcem a bramborovou kaší

Zelený chřest s pošírovaným vejcem a bramborovou kaší

Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Bramborové pyré:

  • 750 g Horeca Select Brambory, varný typ C
  • 10 g Sůl kamenná
  • 100 g Smetana 12 %
  • 50 g Máslo 82 %
  • 100 g Olej olivový extra panenský

Chřest:

  • 1000 g Chřest zelený, čerstvý
  • 500 g Zeleninový vývar, vlastní výroba
  • 50 g Máslo 82 %

Pošírované vejce:

  • 1000 g Voda    
  • 20 g Sůl kamenná    
  • 30 g Ocet kvasný    
  • 500 g Vejce

Doplňky:

  • 20 g Shiso výhonky    
  • 20 g Výhonky vojtěšky    
  • 10 g Jedlé květy    
  • 2 g Sůl kamenná    
  • 1 g Horeca Select Paprika sladká    


Výrobní postup

Příprava pyré (cca 30 minut):

Oloupané brambory omyjeme, překrájíme na pravidelné tvary a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Vodu odcedíme a brambory prolisujeme lisem na brambory. Horké brambory vymícháme s ohřátou smetanou s máslem. Hotové pyré dle potřeby dochutíme solí a servírujeme.                 

Příprava pošírovaného vejce (cca 5 minut):

Do kastrůlku dáme vodu (výška vody cca 15 cm), ochutíme octem, solí a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do ochucené vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3-4 minuty). Poté vejce vyjmeme děrovaným podběrákem a ihned servírujeme.                

"Příprava chřestu (cca 20 minut):

Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a ohneme. Chřest tak přírodně praskne asi tak 2−3 cm od dřevnatého kořene stonku. Pak ho oloupeme a uchováme pod mokrou utěrkou v lednici. Chřest povaříme v zeleninovém vývaru s máslem na skus (podle velikosti 3−4 min.) Uvařený chřest vyjmeme a ihned podáváme.

Příprava doplňků (cca 5 minut):

Jednotlivé druhy bylinek propláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Jedlé květy rozebíráme až při servírování. Sůl smícháme v mističce se sladkou paprikou.       

Servírování:

Na teplý talíř lžící naaranžujeme bramborové pyré do tvaru slzy, doplníme olivovým olejem. Ze soli s paprikou vyrobíme na talíři vodorovnou linku, z jejíž každé strany položíme teplý chřest. Na chřest přeložíme zastřené vejce. Pokrm doplníme naaranžovanými lístky bylinek a jedlých květů.                


Zelený chřest s pošírovaným vejcem a bramborovou kaší

Tipy kuchaře:   

  • Tento pokrm můžeme podávat i jako teplý předkrm.