MAKRO CZECH GASTRO FEST – největší gastronomický festival v historii České republiky otevřel novou budoucnost české gastronomie
Unikátní třídenní gastronomický festival MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se konal od 4. do 6. května v pražském O2 universu, vzbudil mimořádný zájem odborné veřejnosti i milovníků kvalitního jídla a pití. Dohromady za tři dny přilákal na 15 tisích hostů. Do detailů promyšlený program upoutal atraktivní formou, účastí kuchařských hvězd a především svou komplexností přinesl řadu nových impulsů pro českou gastronomii. Návštěvníci se na jednom místě během tří dnů dozvěděli vše potřebné – od přehledu a ochutnávek nejlepšího dostupného čerstvého sortimentu a možnostech jeho zpracování v rámci nového programu Chytrý kuchař přes kuchařské a barmanské show až po informace o současných gastronomických trendech a technologiích šetřících čas i náklady. MAKRO CZECH GASTRO FEST pořádal velkoobchod makro ČR spolu s Českým Gastronomickým Institutem.
„Chtěli bychom moc poděkovat všem zákazníkům,
kteří dorazili a společně s námi začali psát novou kapitolu české
gastronomie. Obrovský dík patří také všem zapojeným partnerům z řad dodavatelů
a našim zaměstnancům, bez nichž bychom nebyli schopni takto velkolepou událost
uspořádat. MAKRO CZECH GASTRO FEST byl inspirací a impulsem pro skvělou
budoucnost, která českou gastronomii ještě čeká. Naší dlouhodobou vizí je, aby
z české gastronomie prosperovali všichni, letos jsme společně s Českým
Gastronomickým Institutem tuto vizi
začali uvádět do reality. Další ročníky jsou před námi a my věříme, že se
k nám přidají další partneři ze sektoru, abychom společně českou
gastronomii nadále rozvíjeli,“ říká Jiří Nehasil, obchodní a provozní
ředitel společnosti makro ČR.
Součástí historicky největší akce svého druhu v České
republice bylunikátní celodenní odborný kongres Česká
bramborav gastronomii, zaměřený pouze na tuto pro Čechy jedinečnou
plodinu. Makro Fresh Market představil širokou kompetenci čerstvých potravin, řadu novinek
v sortimentu, a především program Chytrý
kuchař, který prezentuje sadu různých
sortimentních řešení pro efektivní využívání surovin v profesionální
kuchyni. Na konkrétních výrobcích ukazuje, jak při správném výběru snížit
náklady na suroviny. Zároveň přináší inspiraci pro kuchaře, aby dokázali
připravit skvělé jídlo z profesionálně vyrobených, kvalitně opracovaných a
předpřipravených surovin.
Nadšené reakce návštěvníků vzbudily kuchařské a barmanské show, v nichž mistři svých oborů předvedli řadu
konkrétních tipů a triků. Například šéfkuchař makro akademie Marek Lojda,
cukrářka Helena Fléglová nebo someliér Jakub Přibyl. 8 pop-up
restaurací servírovalo výtečné menu ze
všech koutů světa, za vypíchnutí stojí Pedro's Streetfood Bistro
nebo Eva Che a její koncept CheHub. Oba jsou také
součástí projektu makro 25 českých nadějí.
V rámci festivalu MAKRO
CZECH GASTRO FEST se odehrálo české národní kolo nejprestižnější světové
kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Rozhodnutím mezinárodní poroty se
vítězem stal Dominik Unčovský, který
je od loňského roku ambasadorem makro
akademie.
„MAKRO CZECH GASTRO FEST s Bocuse
d’Or 2023 zvedl zájem o gastronomii, zahájil novou tradici a otevřel novou éru.
Je to start pro dlouhodobou energii českého gastronomického businessu,
cesta, jak hledat talenty, spojit se pro společné cíle a rozvíjet moderní
gastronomii pro budoucnost,“ dodává známý šéfkuchař Filip
Sajler, generální sekretář Bocuse d‘Or Czech.