Znaky 
     
     
           Vepřová plec se dělí na plochou, přední a velkou plec. Maso je hrubě vláknité a šlachovité a jeho povrch kryje tuková blána. Obsah tuku činí zhruba 10 %, po důkladném očištění může však tato hodnota klesnout až na polovinu. Nejčastěji se plec prodává vykostěná a rozdělená na jednotlivé části, setkat se však lze i s variantou s ramenní kostí a žebry. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Maso z vepřové plece vyžaduje oproti krkovici nebo kýtě delší tepelnou úpravu. Ideálně se hodí k přípravě perkeltů, ragú a gulášů – například segedínského se zelím. Skvěle chutná dušená nebo pečená na kmíně, houbách, česneku, pivě či kořenové zelenině. Lze ji rozkrojit na plát a připravit jako roládu. V mleté podobě slouží k přípravě karbanátků nebo sekané, oblíbená je také uzená a využívá se i k přípravě dušené šunky.