Znaky 
     
     
           Maso se vyznačuje tmavou barvou a vysokým obsahem kostí a šlach. Zadní koleno je oproti přednímu masitější. Povrch obvykle pokrývá vrstva kůže, ale běžně se lze setkat i s variantou bez ní. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Vepřová kolena jsou vhodná k pečení a grilování – pro zkrácení doby úpravy lze maso předvařit. Před pečením se doporučuje kůži naříznout do mřížky. Často se ochucují nejrůznějšími marinádami, v nichž se objevuje pivo, česnek, kmín, hořčice, sladká i pálivá paprika nebo med. Skvěle chutnají také vařená a podávaná s křenem a hořčicí. Vykostěná kolena lze využít na guláš či výrobu uzenin, paštik a masových pomazánek. Samotná kůže obsahuje vysoké množství kolagenu, a hodí se tak na přípravu aspiku či tlačenky. Vařená se přidává do jitrnic a jelit.