Znaky 
     
     
           Kotlety poskytují křehké, velmi jemně mramorované maso s ponechaným žebrem a na povrchu jsou pokryty vrstvou tuku. Maso ze zadní části hřbetu je křehké a libové, z přední části více prorostlé, a tedy šťavnatější. Kotlety jsou dostupné buď naporcované na jednotlivé části, nebo vcelku v podobě tzv. hřebínku. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Jehněčí kotlety jsou vyhlášenou delikatesou. Svědčí jim jen krátká tepelná úprava, jinak hrozí vysušení – ideální je opečení na pánvi nebo grilu. Hřebínek lze také upéci vcelku a následně nakrájet na jednotlivé plátky s ponechaným žebrem. V obou případech je třeba maso připravovat dorůžova, aby zůstalo šťavnaté. Jehněčí kotlety mají vynikající chuť, která by neměla vlivem dochucování zaniknout – k dokonalému zážitku postačí pepř, sůl, čerstvé bylinky a česnek.