Nákup a skladování
Při nákupu vybírejte podle druhu dýně, velikosti a stavu slupky. U celých dýní je důležitá nepoškozená slupka – bez změklých míst a hlubokých vrypů. Zralá dýně má zaschlou stopku - u muškátových dýní i s typickým bílým ojíněním.
Dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C, ne v lednici) tak, aby kolem ní mohl volně proudit vzduch. Pokud dýni skladujete déle, občas ji prohlédněte, jestli se nekazí. U velkých dýní počítejte s nutným zpracováním, protože jakmile se jednou dýně zakrojí, zkrátíte její trvanlivost na několik dní.
Nakrojená dýně zabalená do fólie vydrží v lednici asi týden. Naporcovanou dýni můžete bez větší újmy i zmrazit. Jen ji předtím zabalte do potravinové fólie, aby na povrchu neosychala.
Příprava
Ačkoliv se druhy dýní liší tvarem i chutí, uvnitř jsou všechny stejné a odvíjí se od toho i jejich příprava. Dýni vždy zbavte zaschlé stopky a pak ji opatrně rozpůlte. Dávejte si pozor, ať se vám na tvrdém povrchu nesmekne nůž.
Poté dýni zbavte vláknitého středu se semínky. Nejlépe to jde velkou lžící, kterou střed snadnou vydloubnete. Slupka se až na výjimky (a u všech japonských dýní) loupe. Poradíte si škrabkou nebo malým nožíkem. Válcovité nebo podlouhlé dýně si můžete opřít o pracovní desku a okrájet nožem.
Dýně na řezu nehnědne ani nemění barvu, jen postupně osychá. Při krájení na kousky vždycky zvažte styl přípravy. Dýně snadno měkne a ztrácí tvar, takže ji pro delší tepelnou úpravu ponechte raději ve větších kusech.