Limetky

Limetky

Aromatické limetky jsou citlivé na chlad, a proto se jim nejlépe daří v polotropickém, subtropickém a tropickém podnebí. Mezi významné producenty patří Mexiko, Brazílie, Srí Lanka, Florida, Karibik a jižní Afrika. V porovnání s citrony neobsahují limetky tolik vitaminu C, mají však výraznější vůni a kyselejší chuť, a díky tomu nacházejí široké kulinářské využití. V prodejnách makro můžete vybírat z mnoha rozličných druhů limetek od prověřených dodavatelů. Samozřejmostí jsou praktická balení v různých velikostech, která uspokojí rozmanité podnikatelské potřeby.

Více o limetkách

Mexické limetky

Mexická limetka patří ve své rodině k nejznámějším – velmi často bývá označována jako „pravá limetka“. Roste na stromech, které nesnášejí chlad. Její malé žluté plody jsou vysoce aromatické, velmi kyselé a obsahují značné množství jader. Šťávu z mexických limetek lze přidávat do koláčů, ovocných punčů, salátů a marinád.

Perské limetky

Hlavní předností šťavnatých plodů, kterým se říká také tahitské limetky, je absence jader. Původ této odrůdy není známý, předpokládá se, že jde o křížence mexické limetky a citronu. Středně velké citrusy s hladkou zelenou kůrou nebývají chemicky ošetřeny a ve srovnání s citrony obsahují téměř dvakrát tolik šťávy.

Kaffirové limetky

Tato odrůda aromatické limetky se kultivuje v jihovýchodní Asii, v Africe a Střední Americe. Listy a natenko nastrouhaná vnější kůra slouží jako koření, a to především v pokrmech thajské kuchyně – polévkách, salátech, kari a některých smažených jídlech. Šťáva z kaffirových limetek se příliš nevyužívá, neboť má hodně silné aroma.

Garance kvality

Veškerý sortiment limetek prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů je důkladně kontrolována na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují pracovníci makro maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů ovoce – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. U limetek se kromě jiného zjišťuje množství šťávy. Nejprve se zváží celý plod a po odšťavení na citrusovači i čerstvě získaná šťáva, od jejíž hodnoty se odečte hmotnost kelímku. Váha plodu se posléze vydělí hmotností šťávy a takto získaný poměr se porovná s předepsanou normou. Pokud čísla odpovídají, je pečlivě zkontrolované ovoce bez jakýchkoli vad distribuováno do jednotlivých prodejen.
Další inspirace
Inspirujte se
Ovoce
Více
Recepty
Objevit