V Česku jsou brambory velmi oblíbené a bereme je jako samozřejmý základ celé řady tradičních jídel. Brambory jsou neuvěřitelně univerzální a je s nimi spojená řada různých úprav, které pochází z dob, kdy brambory tvořily základ stravy.
Brambory

Věděli jste že..?

✔ Rané brambory a brambory s pěknou slupkou můžete uvařit vcelku. Brambory uvařené se slupkou jsou o něco více aromatické. Slupka také brání vymývání škrobu z povrchu brambory.

✔ Pokud brambory dáte rovnou do vroucí vody, ohřejí se velmi rychle, jejich tkáň se nezpevní a po uvaření budou spíše rozpadavé. Podobně má na pevnější strukturu brambor vliv kyselost prostředí – mírně okyselená voda zabrání jejich rozvařování.

✔ Pokud uvařené brambory vychladnou, velmi rychle ztratí nadýchanou texturu a změní i svoji chuť – určitě je znovu neohřívejte. Zpracujte je buď do bramborového těsta nebo je opečte.

Nákup a skladování

Při nákupu se vyhněte bramborám, které jsou nazelenalé, naklíčené nebo nahnilé. Skladujte je v temnu a ideálně při teplotě okolo 4 až 6 °C. Brambory uložené na světle zelenají a zvyšuje se u nich obsah jedovatého solaninu. Podobně je tomu u brambor uložených v teple, na kterých se vytvoří klíčky.

Brambory, které jsou uložené delší dobu při teplotě pod 7 °C, mají tendenci vytvářet jednoduché cukry, čímž zesládnou. Nemusí to nutně vadit, ale např. při smažení pak rychleji hnědnou. Nasládlé brambory můžete napravit tím, že je vyndáte ze zimy a necháte pár dní odležet při vyšší teplotě (10 až 15 °C).

Občas u brambor po oloupání narazíte na šedé nebo tmavší skvrny v dužině. Ty jsou sice ošklivé, ale zdravotně závadné nejsou. Skvrny vznikají při transportu a skladování brambor a můžou být maximálně mírně nahořklé.

Příprava

Brambory ze všeho nejdřív pořádně umyjte a vydrbejte. Pokud chcete použít brambory i se slupkou, použijte kartáček. Na loupání je nejlepší škrabka s otočným břitem. Slupku můžete nechat u brambory raných i u pěkných pozdních brambor.

Brambory nikdy neloupejte delší dobu dopředu, protože na vzduchu postupně zhnědnou. Rychlost hnědnutí se liší podle odrůdy i podle obsahu antioxidantů (mj. vitamínu C) v bramborách, které umí hnědnutí zpomalit.

Čerstvá zelenina v makro

V makro Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit