Znaky 
     
     
           Kančí maso obsahuje více tuku než spárkatá zvěř, ve srovnání s běžným vepřovým masem je však pevnější, libovější a výživnější. Má tmavě červenou barvu, jemnou strukturu a je protkané tukovými žilkami. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Jednotlivé části kančího masa se připravují stejně jako vepřové. Prorostlá a šťavnatá krkovice se výborně hodí k pečení a dušení, nakrájená na plátky je skvělá na minutkovou úpravu. Plec pokrájená na kostky se používá na přípravu populárního kančího guláše, lze ji však i upéct vcelku v troubě nebo zpracovat v mleté podobě, například na ragú nebo burger. Maso z vykostěného boku se dobře uplatní v guláších a dušených směsích, ve formě plátu se používá pro přípravu rolády.