chřest

Chřest
Chřest je v Česku v sezóně od dubna do června. Většina domácí produkce u nás pochází z Hostína, zbytek se dováží ze Slovenska. Chřest je vytrvalá zelenina, ze které se vždy na jaře sklízejí mladé pazochy (prýty, nebo lidově stonky). Podle způsobu pěstování jsou buď bílé, fialové nebo zelené.
Chřest

Věděli jste že..?

✔ Bílý chřest je vybělený pěstováním bez přístupu světla. Má jemnější chuť a silnější vláknitou slupku. Zelený chřest je naopak výraznější a má jemnější slupku, takže se nemusí tolik loupat.

✔ Chřestu se také říká hromový kořen. Dříve lidé totiž věřili, že je tato rostlina chrání před „chřastnutím hromu“ – od toho je odvozen i její oficiální český název.

✔ Slupky a odřezky nemusíte vyhazovat; výtečně se hodí k přípravě zeleninových vývarů, stejně jako voda, v níž se chřest vařil.

Nákup a skladování

Nejdůležitější faktor při nákupu chřestu je krátký čas od sklizně. Chřest je přirozeně sladký, křehký a šťavnatý. O všechny tyto vlastnosti ale postupně přichází kvůli rychlému posklizňovému metabolismu.

Čerstvý chřest je křehký, neohebný a ve svazku mezi sebou vrže. Na řezu pouští lepkavou šťávu a při ochutnání křupe. S tím jak stárne, přichází o svou sladkost, postupně uvadá a zároveň dřevnatí. Čerstvost se odráží i na vzhledu hlaviček - čerstvé jsou uzavřené a pevné, postupně se ale otevírají a vysychají.

Chřest po nákupu skladujte jen krátkodobě v nejchladnější části lednice (zakrytý vlhkou utěrkou nebo pod pootevřeným sáčkem, aby nevysychal).

Příprava

Před zpracováním je potřeba chřest zbavit vláknité slupky a tužšího konce, který bývá dřevitý. Že se chřest při ohnutí zlomí přesně v bodě, kde přechází do dřevité části není pravda. Dřevnatost raději zkuste odkrojením a ochutnáním.

Bílý chřest vždy oloupejte po celé délce. Tenký zelený chřest někdy ani není potřeba loupat. Silnější chřest většinou postačí oloupat ve spodní třetině prýtu.

Krájení chřestu přizpůsobte zamýšlené úpravě. Pokud budete krájet chřest na kousky, dejte si stranou hlavičky. Jsou jemnější a při vaření je přidávejte až nakonec nebo na ozdobu. Oloupané odkrojené konce můžete nakrájet na velmi tenká kolečka do salátu nebo ho neoloupaný přidat do vývaru.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit