Telecí pečeně

Telecí pečeně
Telecí pečeně neboli hřbet poskytuje úžasně křehké a výjimečně chutné maso, které vynikne zejména při minutkové úpravě.
Telecí pečeně

Věděli jste že..?

✔ Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrát a je možné ho tepelně upravit už dva dny po porážce.

✔ Je charakteristické křehkostí a jemnou chutí – navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin a téměř o polovinu méně tuku než maso hovězí.

✔ Jemná chuť telecího masa se dobře snoubí s čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, šalvěj, tymián nebo rozmarýn. Vhodnou kombinací je také smetana či bílé víno, výtečné je i spojení s houbami a zeleninou, například s chřestem, mrkví, fazolkami nebo hráškem.

Znaky

Pečeně se dělí na dvě části – přední, kterou tvoří hřbetní svalovina a žebírka, a zadní, jež pochází z bezžeberní části. Vyznačuje se velmi křehkým, jemně vláknitým masem, které je pokryto tenkou vrstvou povrchového tuku, díky níž je maso velmi chutné a šťavnaté.

Využití

Telecí pečeni lze upéct vcelku, například na víně, kořenové zelenině, na houbách nebo jednoduše na másle s bylinkami. Naporcovaná na plátky, kotlety a žebírka je ideální pro minutkovou úpravu na pánvi a grilu. Velmi oceňovaná je tzv. ledvina, která pochází ze zadní části hřbetu a křehkostí, chutí i možnostmi využití je srovnatelná s panenskou svíčkovou. Tepelná úprava vyžaduje jistou opatrnost, aby maso zůstalo křehké a šťavnaté – nesvědčí mu příliš vysoké teploty a prudké opečení, vhodnější je menší žár a více času.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit