Jahody pro zdraví
Jahody přispívají k fyzické kondici a psychické pohodě. Šťavnaté plody jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a provitamin A. Z minerálních látek a stopových prvků obsahuje dužnina železo, vápník, mangan a hořčík. Jahody zbavují střeva jedovatých látek, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a mají preventivní účinek proti infarktu. Kromě toho posilují kosti, vlasy a kůži a pomáhají bojovat proti únavě, nervozitě a podrážděnosti.
Kulinářské využití
Sladké plody se nejčastěji konzumují samostatně jako stolní ovoce nebo společně s několika málo ingrediencemi, které podtrhnou jejich chuť. Časté uplatnění najdou v plněných ovocných knedlících, bublaninách, zmrzlinových pohárech, šlehačkových dortech či ovocných salátech. Uchovat je lze ve formě zavařeniny, moštu, kompotu nebo rosolu. Kromě toho se mohou zamrazit, nebo usušit a následně použít do moučníků nebo snídaňového müsli.
Správné skladování
Při nákupu jahod je třeba důkladně prohlédnout místa, kde se plody dotýkají vaničky či přepravky – mohou být následkem manipulace otlačené, což by posléze vedlo k rychlé zkáze. Jahody po sklizni vydrží v dobrém stavu pouze krátce, je proto vhodnější kupovat je častěji a v menším množství – nakoupené plody by se měly spotřebovat do 2 dnů. V ledničce je přikryjte polyetylenovou fólií, aby zbytečně nezměkly a neabsorbovaly okolní pachy.