Jahody

Jahody
Současná podoba půvabných plodů jahodníku nemá příliš dlouhou historii – vznikla přibližně před 250 lety. Plané rostliny vhodné k pěstování byly poprvé nalezeny v Americe, odkud během krátké doby pronikly do Evropy. Jahodník patří k velké čeledi růžovitých a v současnosti se pěstuje po celém světě – postupem doby byly vyvinuty speciální odrůdy, jimž se daří v rozličných podnebích od subtropického pásma až po severní regiony. Mezi největší producenty se aktuálně řadí USA, Španělsko, Polsko, Japonsko, Itálie, Korea a Rusko. V prodejnách makro můžete vybírat z mnoha druhů čerstvých jahod od prověřených dodavatelů. Samozřejmostí jsou praktická balení v různých velikostech, která vyhoví rozmanitým podnikatelským potřebám.

Více o jahodách

Jahody pro zdraví

Jahody přispívají k fyzické kondici a psychické pohodě. Šťavnaté plody jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a provitamin A. Z minerálních látek a stopových prvků obsahuje dužnina železo, vápník, mangan a hořčík. Jahody zbavují střeva jedovatých látek, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a mají preventivní účinek proti infarktu. Kromě toho posilují kosti, vlasy a kůži a pomáhají bojovat proti únavě, nervozitě a podrážděnosti.

Kulinářské využití

Sladké plody se nejčastěji konzumují samostatně jako stolní ovoce nebo společně s několika málo ingrediencemi, které podtrhnou jejich chuť. Časté uplatnění najdou v plněných ovocných knedlících, bublaninách, zmrzlinových pohárech, šlehačkových dortech či ovocných salátech. Uchovat je lze ve formě zavařeniny, moštu, kompotu nebo rosolu. Kromě toho se mohou zamrazit, nebo usušit a následně použít do moučníků nebo snídaňového müsli.

Správné skladování

Při nákupu jahod je třeba důkladně prohlédnout místa, kde se plody dotýkají vaničky či přepravky – mohou být následkem manipulace otlačené, což by posléze vedlo k rychlé zkáze. Jahody po sklizni vydrží v dobrém stavu pouze krátce, je proto vhodnější kupovat je častěji a v menším množství – nakoupené plody by se měly spotřebovat do 2 dnů. V ledničce je přikryjte polyetylenovou fólií, aby zbytečně nezměkly a neabsorbovaly okolní pachy.

Garance kvality

Veškerý sortiment jahod prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Jahody odebíráme nejen od renomovaných českých pěstitelů, ale dovážíme je také ze Španělska. Naši tamější kolegové vyhledávají nejvhodnější prověřené zdroje přímo u producentů, čímž je zajištěna dlouhodobá stabilita sortimentu.Kvalita všech nabízených druhů je důkladně kontrolována na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují pracovníci makro maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů ovoce – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolované ovoce bez jakýchkoli vad je pak distribuováno do jednotlivých prodejen.
Další inspirace

Inspirujte se
Ovoce

Více
Recepty

Objevit