Znaky
Maso z plece má sytě červenou barvu a obsahuje více šlach, vaziva a tuku než kýta. Na celém povrchu se nachází tukové krytí – spodní část lze před úpravou odstranit, aby byl výsledný pokrm libovější. Plec je dostupná vcelku s kostí i bez ní, běžně se také porcuje na menší části.
Využití
Jehněčí plec poskytuje velmi chutné a křehké maso, je však třeba počítat s delší dobou tepelné úpravy. Ideálně se hodí na dušení nebo pozvolné pečení, například na česneku nebo kořenové zelenině a víně. Využití dále nalezne při přípravě gulášů a ragú, skvělá je na masité polévky. Díky vyššímu podílu tuku se uplatní i v mleté podobě – na kebaby, karbanátky nebo burgery. K dochucení jsou vhodné čerstvé bylinky, především rozmarýn a tymián, osobitá chuť jehněčího dobře ladí i s výraznějším orientálním kořením.