Znaky 
     
     
           Pro husí maso je charakteristická tmavá barva a vyšší obsah tuku, který se pohybuje okolo 7 %. Nejčastěji je v prodeji vcelku, a to jak čerstvá, tak zmrazená. Znakem kvality jsou masitá prsa a světlá silná kůže beze skvrn, trhlin a zbytků peří. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Nejvhodnější úpravou celé husy je pozvolné pečení, během něhož se postupně rozpustí sádlo uložené pod kůží. Vhodná je kombinace s nádivkou, která obohatí chuť masa a zároveň do sebe vstřebá uvolňující se šťávy. Vynikají je kombinace s jablky. Samotná husí stehna lze konfitovat, tedy pomalu dusit ve vlastním tuku. Drůbky se hodí k přípravě vývaru, vařené se podávají s nejrůznějšími omáčkami. Z jater se připravují paštiky a teriny a lze je také péct nebo smažit.