Cuketa patří do jedné velké rodiny společně s dýní a patizonem. Je to chutná letní zelenina, která vyniká hlavně rychlou a snadnou úpravou. Cuketa má velmi jemnou a příjemně nasládlou chuť. Zároveň na sebe snadno váže nové chutě a vůně, takže v kuchyni umí zastat téměř libovolnou pozici.
Věděli jste že..?
✔ Nejlepším způsobem úpravy je pro cuketu grilování? Prudké a krátké grilování totiž zvýrazní její chuť, rozvine její vůni a nastartuje její přirozenou šťavnatost.
✔ Další vhodnou úpravou je dušení. Doporučujeme použít jen minimum tekutiny, která se částečně vypaří a částečně vsákne do cukety. Cuketa je ve finále měkká, ale stále ještě drží tvar.
✔ Cuketu je možné jíst i syrovou - buď jen lehce nasolenou nebo s nějakou výrazně ochucenou zálivkou. Tenké plátky cukety v kontaktu se solí za pár minut změknou a pustí šťávu.
Nákup a skladování
Při nákupu sledujte především velikost. Čím je cuketa menší a mladší, tím je lepší. Mladé cukety mají kromě nejlepší chuti i tenkou slupku a nemají vyvinutá semena. S tím jak cuketa stárne, její dužina se vysušuje a přichází o chuť.
U cukety je také důležitý její vzhled. Povrch by měl být pěkně lesklý, tvrdý a bez výrazných vrypů nebo otlučenin. Cuketu skladujte v teplejší části lednice (ve dvířkách), protože teploty blízké nule ji mohou poškodit.
Příprava
Mladá cuketa je jedlá celá - včetně tužší stopky - a nemusí se loupat. Prakticky ji stačí jen dobře umýt a nakrájet podle potřeby.
Nakrájet ji můžete na kostičky nebo na kolečka. Pokud se chcete připravit tenké podélné plátky, ideální je struhadlo a případně si můžete pomoci škrabkou.